Luunja papliallee peab kergliiklusteele alla vanduma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luunja papliallee mahavõtmine.
Luunja papliallee mahavõtmine. Foto: Kalev Saar / Postimees

Tartumaal Luunja maanteed ääristavat vana paplialleed ootab seoses sinna rajatava kergliiklusteega suure tõenäosusega täielik mahavõtmine. Esimesed oksad on juba saetud.

Luunja vallavanem Aare Anderson ütles, et hetkel ei näe ta muud alternatiivi. Tema sõnul on see viis tagamaks kodanike ohutust. «Inimeste turvalisusega ei tahaks ma kindlasti mängima hakata,» rääkis Anderson «Vanad puud on väga ohtlikud, isegi üliohtlikud ning oksad võivad kergliiklusteel otse pähe sadada, rääkimata tervetest puudest,» selgitas ta.

Vallavanema sõnul peavad nad allee ohtlikkust ise hindama, sest tegelikult ei oska keegi öelda, mis hetkel kuskilt midagi kukub.

Dendroloogide hinnangul on maanteeäärsed puud umbes 50 aasta vanused ning jõudnud täna juba üsna küpsesse ikka. Puudesse võib tulla ka mädanik, mis neid omakorda nõrgestab ja kuivama paneb. Nii läheksid paplid vaid järjest ohtlikumaks.

Andersoni hinnangul oleks allee vanust arvestades tulnud nagunii selle teemaga tegelema hakata, kuna ka praegu on mitmed puud tee ääres hõredaks jäänud või hoopis välja läinud.

Noored vanade asemele

Vana allee asemel on plaanitud rajada uus. Hetkel on mitu puud kärbitud köndiks – võra on suures ulatuses maha võetud ja püsti on jäänud vaid poolik tüvi. Vallavanema sõnul said paplid meelega jäetud hetkel sellisele kõrgusele, et visuaalselt vaadata, kuidas selline allee välja paistaks.

«Ega see hea välja näe ja pole ka kindel, et paplid sellisel kujul jõuaksid üldse uut võra kasvatama hakata,» nentis Anderson.

Tegemist on ikkagi vanade puudega ning kui puu on kahjustatud nii ülevalt kui ka tulevikus teetööde käigus juurestikust, on puu väljamineku tõenäosus suur. Praegu on vallavanema sõnul raiumiseks õige moment, kuna nii tagatakse hiljem kergliiklusteel inimeste turvalisus.

Hetkel tuleb vallavanema sõnul kodanikele lihtsalt selgitada, miks selline kava on ning et eelkõige tahetakse teekond muuta ohutumaks. Anderson lisas, et peale selle on nende paplite näol tegemist väheväärtuslike puudega, mis esimesse ega teise kategooriasse ei kuulu.

Vallavanem ütles, et sajaprotsendiliselt  ei saa öelda, et allee maha võetakse, kuid muud võimalust ta praegu ei näe. Ka alternatiivset mõistlikku kohta kergliikusteele seal polevat. «Ma usun, et saame lõpptulemusena parema lahenduse kui praegu,» sõnas Anderson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles