Rannaliste mass rikkus Emajõe suplusvee

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõe suplusvee kvaliteet ei vasta normidele (pildil punane lipp Emajõe vabaujulas).
Emajõe suplusvee kvaliteet ei vasta normidele (pildil punane lipp Emajõe vabaujulas). Foto: Margus Ansu / Postimees

Terviseameti andmetel ei vasta Emajõe vaba- ning linnaujula suplusvee kvaliteet normidele ning amet soovitab vähemalt nädala jagu neis Tartu randades mitte ujuda.     

4. augustil võeti Emajõe suplusveest proovid mikrobioloogilisteks uuringuteks, tulemused näitasid normist suuremat soole enterokokkide sisaldust vees ning rannavalve osutaja G4S Eesti paigaldas randa ujumist mittesoovitavad punased lipud ja reostusest teavitavad kirjad.

Terviseameti andmetel ei ületanud enterokokkide hulk vees lubatud piirmäära 100 (PMÜ/100 ml) siiski väga palju. Emajõe linnaujulas oli vastav näitaja 158 ja vabaujulas 167. Kontrolliti ka Escherichia coli bakteri näitajaid ning need olid kõik normis.

Terviseameti Lõuna talituse juhtivinspektor Kaja Laursoo ütles Tartu Postimehele, et avastatud reostus pole otseselt suplejatele ohtlik, kuid vee allaneelamise korral võib see tekitada siiski probleeme.

«Vette minnes kohe haigeks ei jää, aga kui me seda endale rohkem sisse joome, siis võib see põhjustada probleeme. Eelkõige kõhulahtisust,» selgitas Laursoo. Ta märkis, et enterokokid on normaalse mikrofloora koostisosa. «Need on looduslikus keskkonnas igal pool olemas. Vees, mullas, inimese sooletraktis.»

Seetõttu ei julgenud Laursoo ka täpselt pakkuda, millest praegusel juhul reostus tekkis. «Kõiki neid põhjusi ei oskagi alati välja tuua, kuid ma arvan, et see on lihtsalt suurest koormusest. Veetase on madal, rahvast palju. Meil on juba kuu aega olnud väljas 30 kraadi,» selgitas inspektor ega süüdistanud reostajaina suplejaid.

«Ma ei usu, et kõik seal vees pissil ja kakal käivad. Ma ei hakka spekuleerima. See pole katastroof. Meile on see indikaatorbakter ja näitab pigem seda, et midagi on veekoguga lahti ja talle tuleks natukene puhkust anda,» rääkis Laursoo. Ta oletas, et ülesvoolu on Emajõe veega kõik korras.

Randadesse tõmmatud punased lipud on Laursoo sõnul siiski hoiatuseks, et vesi pole puhas. «Aga see, kas inimene läheb ujuma, on tema enda teha. Me oleme teada andnud, et vees võib olla oht tervisele, ja mis edasi saab, on iga ühe enda otsustada,» lausus inspektor.

Pikemalt loe homsest Tartu Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles