Noormees avas Riiamäel väikese toidupoe

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kintsiraud rääkis, et arvestab väga palju klientide soovidega ning proovib vastavalt sellele ka kaupa valida.
Kintsiraud rääkis, et arvestab väga palju klientide soovidega ning proovib vastavalt sellele ka kaupa valida. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Tartlane Janari Kintsiraud (30) kõndis kevadel Riiamäel ning nägi Võru tänava alguses ühe ukse peal kuulutust, kus teatati äripinna välja rentimisest. Kuna noormees oli juba pikemat aega plaaninud ettevõtlusega tegeleda, tekkis tal idee rajada kauplus.

Ligi 50- ruutmeetri suurune toidu- ja esmatarbekaupade pood avas uksed aadressil Võru tänav 10 paar nädalat tagasi. Suuremat reklaami pole omaniku sõnul tehtud, sest see käib rohkem suust-suhu inimeste kaudu, kes poodi satuvad ning ka ka sõprade-tuttavate läbi.

Kintsiraud otsustas just toidukaupluse kasuks, sest samas kandis oli pikalt Tartu pood, mis lõpetas tegevuse enam kui aasta tagasi. Kuna Riiamäe kandis polnud enam toidupoodi, siis tundus, et kohalikud elanikud vajavad seda, lisas ta.

Kauplusega tegeleb noormees oma põhitöö kõrvalt, kus tema ülesanded on seotud õpetamise ja juhtimisega. «Teine töö on mul piisavalt stabiilne ning kuna aega ja energiat jäi üle, siis tundus see ettevõtmine mulle suure väljakutsena,» rääkis ta ja lisas, et eesmärk pole poega rikkaks saada, vaid pigem on see iseenda arendamise pärast, et tegelda millegi täiesti uuega.

Ideest teostuseni mõni kuu

Ettevõte on püsti pandud suuresti oma rahaga, sest paljud ettevõtlust toetavad sihtasutused jaekaubandust ei toeta.

«Võib öelda, et see oli päris suur ja kiire otsus ning vahepeal olid muidugi ka keerulisemad perioodid,» ütles Kintsiraud ning lisas, et loobumismõtteid tal siiski polnud ning raskemates olukordades tuli lihtsalt põhivisioonile kindlaks jääda ja lahendusi otsida.

Ruumiga tutvumisest kuni avamiseni kulus kõigest kaks ja pool kuud ning noore ettevõtja sõnul polnud poe avamises tegelikult midagi keerulist, sest tuli lihtsalt visioon paika panna, kontakte luua ja tarnijatega suhelda. Pidurdas ainult raha, mis seadis paratamatult teatud piirid, lisas ta.

Äriga pole mõtet alustada, kui puudub pikemaajalisem visiooni, sest toidupoodi on mõttetu kaheks aastaks teha, rääkis ta. «Tuleb 5-10 aasta plaanis mõelda, sest realistlikult mõeldes ega ta esimese aastaga mulle midagi sisse tooma ei hakka,» ütles Kintsiraud.

Talle teeb ka head meelt see, et suurte ettevõtete ja tootjatega koostöö on olnud üllatavalt positiivne ning ta poleks arvanud, et tipptegijad on nõu ja jõuga valmis aitama väiksel ettevõttel hoogu koguda.

Esimesed kliendid

Esimesed kliendid olid noormehe kinnitusel kauplusega samas majas elavad inimesed, kes astusid läbi juba enne avamist 24. juulil «Avamise eel panime veel asju välja ning kell kolm öösel astusid sisse naabrid, kes surusid kätt ja õnnitlesid,» tõõmustas ta.

Esimene päev oli Kintsiraua sõnul väga hea ja teine päev veelgi parem, kuid nädalavahetuse saabudes valitses poes täielik vaikus, mis muutis natukene murelikuks. Ta lisas, et nüüd, kui avatud ollakse juba enam kui kümme päeva, võib aga näha stabiilset joont.

«Informatsioon hakkas kiiresti edasi levima ning võib öelda, et poodi külastab päevas umbes sada inimest,» ütles ta ja lisas, et loodab, et sügisest on kliente veelgi rohkem, sest linna saabuvad ka tudengid.

Varju ei karda jääda

Kintsiraud rääkis, et arvestab väga palju klientide soovidega ning katsub vastavalt sellele ka kaupa valida ning kuigi tegemist on väikese poega, proovib ta siiski hinnad jõukohase hoida.

Kuigi kesklinnas on mitmeid supermarketeid, siis noormehe sõnul ta huviliste puudust ei karda, sest kauplus on kesklinnas ning selle lähedal on näiteks mitmed õppeasutused ning samuti on Võru tänava algus väga käidav koht. «Loodan, et inimesed leiavad selle koha, kuulelevad, et siin on kauplus ning harjuvad sellega arvestama,» lausus poodnik.

Noorel ettevõtjal on plaanis pikemas perspektiivis oma poeketti laiendada, kuid ta nentis, et laiendamisega ta siiski ei kiirusta ning andis lootust, et see võiks juhtuda 5-10 aasta jooksul.

Suveperioodil on kauplus tööpäeviti avatud kell 10-18 ning laupäeval kell 11-15, kuid alates sügisest plaanib omanik lahtiolekuaega kindlasti pikendada.

Riiamäe kauplus

Aadress: Võru tänav 10, Tartu

Avatud: E-R 10-18, L 11-15

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles