Koolitoetus jõuab vanemateni oktoobris

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitarbed.
Koolitarbed. Foto: Liis Treimann

Kuigi uute koolitarvete ost jääb enamasti augusti lõppu ja septembri algusesse, jõuab linna makstav koolitoetus lastevanemate kätte alles oktoobri keskel, mil koolilaadad läbi ja esimene õppeveerand lõppemas.

Tartu volikogu võttis koolitoetuse määruse vastu 26. juunil ehk oma viimasel istungil enne suvepuhkusele minekut. Määrus hakkas kehtima 15. juulil ning selle järgi hakkab linn maksma 1.–3. klassi laste vanematele 50 euro suurust toetust.

Tänavu sügisel makstakse toetust siiski vaid esimesse klassi astuvate laste vanematele, kuid järgmisest õppeaastast saab raha ka teise ja kolmanda klassi laste eest.

Linna teatel on koolitoetuse taotlemise aeg 1.–30. septembrini ning seda saab teha

e-keskkonnas ARNO (www.tartu.ee/arno). Raha kantakse taotleja pangakontole 15. oktoobriks. Paraku on suuremad koolitarvetega seotud väljaminekud selleks ajaks peredel juba ammu tehtud ning esimene õppeveerandki läbi saamas.

Toetus pole kohustuslik

Puhkusel viibiv haridusvaldkonna eest vastutav abilinnapea Tiia Teppan ütles hilist rahamaksmist kommenteerides, et see on eelkõige tehniline probleem.

«Meil on vaja kõigepealt teada, kes üldse kooli on saanud ja esimesse klassi tulnud. Siis vaadatakse ja kontrollitakse elanike registrist ära, et nad oleksid Tartu lapsed. Taotlejatele antakse üks kuu aega, et oma arveldusarve saata, et me teaks, kuhu selle toetuse kanname. See on andmetöötluse aeg,» selgitas Teppan.

Miks ei võiks linn võtta avaldusi vastu siiski juba juulis-augustis, et saaks hakata toetust maksma kohe septembri alguses? «Suvi on ju puhkuste periood ning ka lapsevanemad on igal pool laiali ära. Siis tekiks jälle küsimus, miks me teeme suvel, kui keegi ei tea ja pole asjaga kursis,» lausus Teppan ning lisas, et ka ARNO arendajafirma puhkas juulis.

Abilinnapea rõhutas, et linna makstav koolitoetus pole laustoetus ning raha makstakse vastava avalduse esitanutele. «See pole kohustuslik, vaid lapsevanem peab selleks oma tahet avaldama,» sõnas abilinnapea. Ta arvas, et oktoobri keskpaik pole lastevanemate jaoks hilja.

«Milliseid töövihikud ja koolitarbeid on vaja, saadakse teada ju septembrikuu jooksul. Seda raha on vaja ka oktoobris,» nentis Teppan. Ta märkis, et linna makstav 50 eurot on vaid lisatoetus. «Seda pole varem olnud ja lapsevanemad on pidanud arvestama ka ilma selleta.»

Segane määrus

Määruse järgi on õigus toetust taotleda lapse ühel vanemal või last kasvataval isikul, kellele makstakse lapse eest riiklikke peretoetusi ja kelle elukoht on rahvastikuregistri andmetel Tartu linn.  

Viimase järgi jääksid toetusest ilma kõik need pered, kus ema saab riigilt lapseraha, kuid pole Tartusse sisse kirjutatud. Hoolimata sellest, et isa on tartlane, pere elab Tartus ning laps läheb Tartus kooli.

Teppani väitel pole koolitoetus siiski seotud riiklike peretoetustega ning nimetatud määrusenõue ei ole takistuseks.

«See pole otseselt sellega seotud. Toetuse taotlemiseks on vajalik esimeses klassis õppiv laps, kelle vähemalt üks vanem on Tartu elanike registris,» kinnitas Teppan. Ta tunnistas, et vajaduse korral tehakse süsteemis muudatusi.

Prognoosi järgi läheb tänavu Tartus esimesse klassi 1300 last. Koolitoetuse kogukulu on linnale umbes 65 000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles