Koosa turujutt lähebki tulevaks kevadeks täide

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koosa rahvas teeb endisse tuletõrjedepoosse oma turu, kus hakkab kindlasti kauplema ka kohaliku raamatukogu juhataja ja MTÜ Koosa Küla Arendusselts kontaktisik Sirje Leini.
Koosa rahvas teeb endisse tuletõrjedepoosse oma turu, kus hakkab kindlasti kauplema ka kohaliku raamatukogu juhataja ja MTÜ Koosa Küla Arendusselts kontaktisik Sirje Leini. Foto: Kalev Saar

Peipsiveere programmist tuleb üle veerand miljoni euro toetusi. Koosa külas pole juba mitu head aastat ühtegi lehma, kuid sealsed potipõllumehed ei vannu alla ja on nii agarad, et tekitavad ületootmist. Tuleval aastal saavad nad ülejäägid ära müüa oma turul, mis valmib Peipsiveere programmi abil.

Siseminister Hanno Pevkur kinnitas Peipsiveere programmi 2014. aasta tegevuskava, millega toetatakse Peipsi-äärse piirkonna arengusse panustavaid projekte 273 000 euroga.

Projektidest suurima, 30 804-eurose toetuse saab MTÜ Koosa Küla Arendusselts, mis rajab küla keskele nelja tee risti talukaupade turu ja turistide teenuspunkti.

«Meie inimestel jääb palju omakasvatatud head aiakaupa üle, seda müüakse kord siin, kord seal nurga taga,» rääkis Koosa raamatukogu juhataja ja MTÜ Koosa Küla Arendusselts kontaktisik Sirje Leini. «Mul endalgi on praegu keldris hulga ilusat punapeeti, mis lausa kõliseb, aga samas on uus saak peale tulemas. Seni pole meil kindlat kohta, kus kaubelda.»

Oma kaup, oma turg

Kuid kohapuudust maal naljalt ju pole, ole vaid mees ja vali: esmalt plaanis Koosa rahvas väikseid turulette kohaliku poe ette, aga siis käis üks elanik välja mõtte – miks mitte teha turg keset küla järve kaldal tühjana konutava vana tuletõrjedepoo ette.

«Väga hea mõte,» kiitis Sirje Leini. «See hoone oli müügis, aga huvilisi polnud. Maha lammutada me seda kah ei taha, sest vana tuletõrjedepoo on sõja lõpus maatasa pommitatud Koosa üks vanemaid säilinud ehitisi.»

Hoonesse tehakse turukauba hoidmiseks ladu ning korralik sanitaarsõlm, millest tunnevad puudust Koosa kaudu Sibulateele ehk Peipsi-äärsetesse küladesse sõitvad turistid. Kauplemine hakkab kindlatel päevadel käima õues, kivisillutisele seatud lettide taga.

«Turu teeme esmajoones oma inimestele aiakaupade müümiseks,» ütles Sirje Leini. «Aga kui naaberkülade sibulakasvatajad soovivad oma kaubaga siia tulla, siis võtame ka nemad hea meelega vastu.» Kauplemiskoha eest raha küsima ei hakata.

Vara valla Koosa külas elas selle aasta alguses 515 inimest, kelle hulgas on päris palju maasikakasvatajaid ning potipõllumehi.

«Kevadel ilusate ilmade ja sügisel saagikoristuse ajal kaob raamatukogust rahvas ära, kõik on aiamaal,» rääkis Sirje Leini. «Peale neile kauplemiskoha tegemise on meil turuga veel üks salaplaan – kui nooremad näevad, et turul saab omakasvatatud kaubaga veidi teenida, ehk hakkavad ka nemad siis aiamaad pidama. Vabu põllulappe meil on.»

Turu tahab Koosa rahvas valmis saada tuleva aasta kevadeks, kui peetakse juba traditsioonilist kevadlaata, kus käib agar taimevahetus.

Palju häid mõtteid

Peale Koosa turu on Peipsiveere programmi abil Tartumaal ja kaugemalgi teoks saamas veel hulk häid mõtteid.

«Peipsi-äärse piirkonna arendamiseks esitatavate ideede hulk aina kasvab – võrreldes möödunud aastaga esitati taotlusi viiendiku võrra rohkem,» märkis siseminister Hanno Pevkur. Tänavu esitati programmile 44 eeltaotlust kogumahus 776 000 eurot, heaks kiideti neist 27 projekti, mida toetatakse kokku 273 000 euroga.

Eesti riigieelarvest rahastatav Peipsiveere programm käivitati 2008. aastal ning selle eesmärk on aidata kaasa Peipsi-äärse piirkonna ja vanausuliste kogukonna jätkusuutlikule arengule.

Kas teate?

Peipsiveere programm

• Toetust saavad näiteks Tartumaa Peipsiääre vald Kolkja ranna korrastamiseks (3995 eurot) ja MTÜ Tammispää Harrastuskalurite Selts Ida-Virumaale Lohusuu valda Tammispääle lautrikoha tegemiseks (7182 eurot).

• Tartumaa Võnnu vallavalitsus Gustav Suitsu majamuuseumi väljaarendamiseks (19 975 eurot), Mustvee linnavalitsus rannapargi promenaadi rajamiseks (7140 eurot), MTÜ Peipsiveere Kunstikeskus Voronja kunstigalerii rajamiseks (19 427 eurot).

• EELK Mustvee kogudus oreli renoveerimiseks ja paigaldamiseks ning kiriku lae ja rõdu põhjalikuks remondiks (28 000 eurot), Kallaste vanausuliste palvela juurde korraliku tualeti ehitamiseks (16 943 eurot).

Allikas: siseministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles