Solk muutus kortermaja püsikülaliseks

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia 10 keldripoodide tualettruumides oli reoveekiht kõige paksem.
Riia 10 keldripoodide tualettruumides oli reoveekiht kõige paksem. Foto: Andres Ehrenpreis

Tartu Riia tänava kortermaja rahvas maadleb korduvate reoveeuputustega, kuid ühistu esimehe arvates peavad solgivee ja -haisu tõttu kannatajad oma kahju ise kandma.


Riia mäel ligi saja korteriga maja keldris sekspoodi pidava Raivo Kuusmetsa mõõt sai eelmisel nädalal kuhjaga täis. Nii esmaspäeval, neljapäeval kui laupäeval hakkas poe tualetipott tööle tagurpidi, kostitades Kuusmetsa ülanaabrite reoveega.

Viga paistab krooniline

«Kohutav hais, kohutav löga! Põrandal on kümnesentimeetrine kiht, seda paska on jälle kõik täis,» kirjeldas Kuusmets üleeile viimast uputust. «Aga ühistu esimees väidab kõigile, et tema on õigesti talitanud, meie aga oleme lollid ja vigased.»

Kuusmetsa kõrval keldrikorrusel kasutatud rõivaste äri pidava Natalja Strunkova kinnitusel on viga kanalisatsioonis krooniline, kuid ühistu esimees seda ei tunnista. Eelmine ummistusteseeria oli naise sõnul detsembris, jaanuaris ja veebruaris.

Strunkova toob näha 30. jaanuari kuupäevaga kirjaliku kinnituse üht järjekordset avariid kõrvaldanud torulukksepalt Raivo Kägolt: kõik kolm maja väljavoolul paiknevat kanalisatsioonikaevu on kaaneni fekaale täis.

Ilmselt on kaevud puhastamata juba aastaid, kuigi seda peaks tegema spetsiaalse pumbaga enne iga talve, märkis Kägo.

«Ühistu esimees laseb torumehel toru trossiga lahti teha, aga see aitab ainult hetkeks,» sedastas Natalja Strunkova, kes oli sunnitud läinud nädalal poe mitmeks päevaks sulgema. «Tarvis on teha korralik läbipesu, aga esimees ei tee kuulmagi.»

Riia 10 korteriühistu esimehe Vello Järve arvates on jutud läbipesust asjatundmatud, sest lahendus solgiuputustele on palju lihtsam: elanikud lõpetagu kartulikoorte, titemähkmete, kohvipaksu ja hügieenitampoonide pildumine kempsupotti.

«Me isegi arutasime, et tuleks ummistuse likvideerimise kulud süüdlastelt sisse nõuda, aga me ei saa ju sellele rämpsule nimesilti külge panna,» kahetses ärritatud Järve. «Siia pane või kullast torud – ikka lähevad umbe!»

Kulud korvab ühistu

Eesti Korteriühistute Liidu Tallinna ja Harjumaa büroo juhataja Raimo Jõgeva kinnitusel peab korteriühistu katma ühiskassast kõik ummistusega kaasnevad kulud, sealhulgas ruumide koristuse kulud, kui pole tõendatav mõne ühistuliikme isiklik süü.

Jõgeva lisas, et kui ühistu keeldub kärmelt tegutsemast või pole suuteline kõntsa kiirelt kõrvaldama, võib reovee kaela saanud korteriomanik tellida kasimistöö ise ning esitada hiljem arve hüvitamiseks ühistule. Kui ühistu keeldub, tuleb nõuda raha Jõgeva selgitusel sisse kohtu kaudu.

«Võib kindel olla, et hageja sellise vaidluse võidab,» ütles Raimo Jõgeva. «Kahjuks ei tuleks muidugi ekspertiis, kus on akteeritud, kuidas viga tekkis ja mis korteris. Aga võib ka moodustada komisjoni majaelanikest, kes teevad fotod ja akti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles