ERM pani vaibad veebi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torma kandis kootud vaip.
Torma kandis kootud vaip. Foto: vaibad.erm.ee

Eesti Rahva Muuseumi (ERM) rikkalik vaibakogu on nüüd veebi vahendusel kättesaadav aadressilt http://vaibad.erm.ee ja seda kolmemõõtelisena.


Eesti tekstiilipärandi digitaalne kogu valmis riigi infosüsteemide arenduskeskuse toel. Kogu kolmemõõtmelise digiteerimise ja veebipõhise andmebaasistamise töö tegi ära osaühing IpMedia.

Muuseumi kogudes oli 2010. aasta alguses üle 136 000 eseme, mille hulgast vaibad ja rahvarõivad on pälvinud kõige enam tähelepanu. Vaibakogu andmebaasis on kättesaadavad 3000 objekti: lisaks saja aasta jooksul  muuseumi kogutud Eesti vaipadele, tekkidele ja õlakatetele ka soomeugri ja teiste rahvaste vaipu.

Andmebaasis on iga objekti kohta esitatud detailseks suurendatav foto koos vaipa iseloomustavate andmete ja legendiga. Määratletud on ajastu, piirkond, tehnika ja materjal. Eseme koguja poolt üleskirjutatud lisanimetus täpsustab vaipade otstarvet ja paikkondlikku nimetust. Andmebaasist leiab ka spetsialistide kirjutatud tutvustusi ning ülevaateid Eesti vaipade ajaloost.

Eesti vaiba kaheksasaja aastane ajalugu algab koos eestlaste looga Läti Henriku «Liivimaa kroonikas», kus sõjasaagina on nimetamisväärseks peetud ka vaipu.

Muuseumikogudes olevad vanimad vaibad on üle 200 aasta vanad ning pärinevad 18. sajandist. Uuemad on valmistatud 21. sajandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles