Uuringubuss ootab naisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mammograafiabuss.
Mammograafiabuss. Foto: Sille Annuk / Postimees

Selleks, et rinnavähi sõeluuring oleks naistele hästi kättesaadav, seisab Eesti Vähiliidu mammograafiabuss augustikuus nii Tartu Kaubamaja ees kui Lõunakeskuse juures.

Rinnavähi tasuta sõeluuringusse oodatakse tänavu kõiki 1951., 1952., 1956., 1958., 1960., 1962. ja 1964. aastal sündinud naisi, kellel on kehtiv haigekassa kindlustus.

Kui keegi, kes ei kuulu ühessegi nimetatud aastakäiku, soovib tänavu ikkagi uuringule pääseda, siis rinnauuringuid viiakse läbi ka perearsti saatekirja alusel.

Neil, kel ei ole saatekirja ega kuulu sõeluuringu aastakäiku, on võimalik uuring läbi viia tasu eest.  Mammograafiat tehakse naistele alates 30. eluaastast.

Bussis läbi viidud uuringutele annavad radioloogidelt vastuse mõne tööpäeva, maksimaalselt nädala jooksul.

Küsimuse peale, miks on naistel vaja oma rindu uurida lasta, kui neil puuduvad kaebused, vastas radioloog Sulev Ulp, et rinnavähk on naistel üks enamlevinumaid pahaloomulisi kasvajaid ja see on salakaval haigus.

«Varases arengujärgus ei tekita rinnavähk mingeid kaebusi ega ole ka käega katsudes tunda,» rääkis ta. «Samas on võimalik seda haigust varakult avastada mammograafiauuringul ning seda juba mitu aastat enne, kui haigus muutub kliiniliselt avastatavaks ning  tekivad rinnakaebused.»

Ta lisas, et varajane avastamine on väga oluline edasise ravi seisukohalt juba seetõttu, et siis saab kasutada rindasäästvaid ravimeetodeid ja on võimalik täielik tervenemine.

Rinnavähi sõeluuringut tehakse Eestis alates 2002. aastast. Rohkem kui 10 aastaga on sõeluuringul avastatud rinnavähk ligi 1400 naisel ja üle 75 protsendi avastatud vähkidest on olnud just varases staadiumis.

Mammograafiabuss Tartus

Buss seisab Tartu Kaubamaja ees Vanemuise poolsel platsil 5. kuni 9. augustini ning 12. kuni 16. augustini.

Buss seisab Lõunakeskuse ees 26. kuni 30. augustini.

Rinnauuringule on soovitav ette registreeruda, helistades tööpäevadel kell 8 - 16 telefonile 731 9411.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles