Raekoja plats täitub taas armastusega

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile andis tARTuFFi tulemisest aimu 
juba keset Raekoja platsi püsti pandud mitmeosaline telk.
Eile andis tARTuFFi tulemisest aimu juba keset Raekoja platsi püsti pandud mitmeosaline telk. Foto: Kalev Saar

Täna algab Tartus armastusfilmide festival tARTuFF. Sel aastal on üks põnevamaid uuendusi kinosaali ümberkeeramine ehk filme vaadatakse näoga Emajõe poole. Festivalitelgid on toodud raeplatsi keskele, nii ollakse rohkem külastajatele avatud.

Raekoja platsile tekitatakse 1600 istekohaga vabaõhukino ning vaadata pakutakse filme kinoklassikast uuemate hittideni. Lisaks on Elektriteatris dokumentaalfilmiprogramm.

tARTuFFi telgid on lahti iga päev kella 12st kuni viimase filmi alguseni. Samuti saab osa pop-up-raamatukogust, kus võib lugeda raamatuid kohapeal, aga ka koju laenata. Lisaks korraldatakse mitmesugust tegevust väiksematele festivalilistele. Muidugi ei puudu muusikaprogramm.

Arutelud filmide üle

Festivali avafilm täna õhtul on John Carney romantiline draama «Uus algus». Neljandal päeval saavad huvilised kohtuda Venemaal palju kõneainet pakkunud «Parandusklassi» noore režissööri Ivan Tver-dovski ja ühe peaosalise, Nikita Kukushkiniga.

Festival pakub igal õhtul ka filmiteemalisi arutelusid, milles piilutakse näiteks filmikoreograafia tagatuppa või arutletakse Iisraeli ja Palestiina konflikti üle filmides ja tegelikus elus. Laupäeval on kõigil kohalviibijatel võimalik uurida korraldajailt endilt, kuidas sünnib hea filmifestival.

Festivali programmi koostaja Helmut Jänes rääkis, et juba mitu aastat on proovitud liikuda seda teed, et tARTuFFist kasvaks välja kultuurifestival. Seda ümbritseksid paljud teised üritused, mis pole otseselt seotud küll filmiga, kuid sulanduksid festivalisse. Nii otsitaksegi igal aastal filmide kõrvale uusi lisaüritusi, millega külastajaid üllatada.

Olulisel kohal on tänavu näiteks Tallinna tantsuteatri programm Tartu ülikooli vanas kirikus, selle raames saab vaadata tantsulavastusi ning osaleda lavastuslikus viktoriinis ja tantsufilmi õpitubades.

2013. aasta festivaliks valmis tantsulavastus «Lumière». Tänavu pakutakse aga suuremat tantsuprogrammi: lavale tuuakse Ruslan Stepanovi ja Dmitri Harchenko lavastused ja improteatri Impeerium etendus.

«Meie minifestivali idee seisnebki selles, et kõik, mida me pakume, on teatud nurgast seotud filmiga,» rääkis Tallinna tantsuteatri produtsent Heili Lindepuu.

Armastuse eri tähendused

Jänese sõnul on tARTuFFi sünnist saati arutletud, kuidas armastus ja selle erinevad tähendused välja tuua.

«Me oleme liikunud pigem seda teed, et armastus on väga mitme tähendusega, mistõttu on meie programm ka vaheldusrikas,» rääkis ta.

Ta lisas, et korraldajatelt on korduvalt küsitud, miks ühes või teises filmis on armastust selle klassikalisimas tähenduses väga vähe.

«Me arvame, et armastus on selline mõiste, mida ei saa raamidesse suruda, see on nii-öelda seletamatu mõiste ja tunne, mida lihtsalt ei saa piiritleda ühe kindla žanri võtmes,» rääkis Jänes.

Üheksas tARTuFF leiab aset 4.–9. augustini ning sel ajal linastub 15 täispikka filmi. Raekoja platsi filmid on vaatajatele tasuta. Programmiga saab lähemalt tutvuda http://2014.tartuff.ee/est/programm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles