Varasemast rohkem kurki läheb purki

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salvestis töötab praegu täisvõimsusel kaks kurgiliini, päevas panevad kiirete näppudega töötajad purki 25–40 tonni kurki.
Salvestis töötab praegu täisvõimsusel kaks kurgiliini, päevas panevad kiirete näppudega töötajad purki 25–40 tonni kurki. Foto: Kristjan Teedema

Kurgipõllud kiratsema pannud kõledat juunit poleks nagu olnudki – vilunud kurgikasvataja korjab kuue aasta parimat saaki ning täistuuridel töötavad Salvest ja Põltsamaa Felix teevad tänavu varasemast rohkem kurki sisse.

Salvestis liiguvad pesust tulnud kurgid hommikust õhtuni liini pidi nobedate naisteni, kes alates 7. juulist on päevas purki pannud 35–40 tonni kurki.

«Juuni oli küll ilma poolest kurgile raske, mõnel kasvatajal läks ka halvasti, aga nüüd tuleb meile iga päev ilus kurk,» ütles Salvesti tegevjuht Lauri Betlem. «Kes katteloori kasutas, sel kasvas kurk hästi.»

Ka Rannu vallas perefirmaga OÜ Tamo Põld kuuendat aastat kurki kasvatav ja seda Salvestile müüv talunik Tarmo Tuvikene ei kurda. «Ilus saak! Me pole juulis kunagi nii palju kurke korjanud,» rääkis ta. «Kui kurke Salvestisse viin, siis ikka räägin teiste kasvatajatega – mõni kurdab, mõni on rahul.»

Suuremad vajadused

Tamo Põllul, mis alustas kurkide korjamist juuli esimesel nädalavahetusel, on Salvestiga 20-tonnine leping. Teisipäevaks oli sellest täidetud juba enamik ehk 16 tonni.

«Salvestil ja Felixil on tänavu suuremad vajadused, ega ülejäänud kurk põllule jää,» märkis Tarmo Tuvikene.

Tõsi, kui eelmistel aastatel on Salvest konserveerinud ja hapendanud ligi 1000 tonni kurki, siis sel suvel valmistatakse 1100 tonni. «Hapendame kurki rohkem kui mullu ning peale selle on meil tulemas mitu uut toodet,» ütles Lauri Betlem. Kurgiliinid käivitas ettevõte 7. juulil, eilseks oli pool plaanist täidetud.

Põltsamaa Felix tegi mullu sisse ligi 1500 tonni kurki, sel hooajal valmistatakse 2200 tonni erinevaid kurgihoidiseid. «See on rekordiline kogus ettevõtte ajaloos,» ütles turundusdirektor Marek Viilol. Eelmise hooajaga võrreldes on kogused kasvanud ligi 20 protsenti, sest nii Soomes, Rootsis, Venemaal kui ka Eestis soovitakse Felixi kurki üha rohkem.

Et kõik kurgid üürikese suvega purki saada, alustas Põltsamaa Felix hoidiste valmistamist kohe pärast jaanipäeva, 25. juunil. Hooaja pikendamiseks toodi alguses eksporttoodete jaoks vajaminevad kurgid sisse Saksamaalt. Ka mullu ostis ettevõte piiritaguste tellimuste täitmiseks ja tootmishooaja pikendamiseks Eestis kasvatatud 1100 tonnile lisaks ligi 400 tonni kurki mujalt riikidest.

Kasvatajaid jätkub

Suurema osa ehk 1300 tonni kurki ostab Põltsamaa Felix tänavu 11 pikaajaliselt lepinguliselt köögiviljakasvatajalt Eestist. «Nii palju kurki ei ole me varem oma partneritelt Eestist ostnud,» märkis Marek Viilol.

Salvestil on tänavu lepingud sõlmitud 30 kurgikasvatajaga, lõviosa kurkidest tuleb Pärnu- ja Viljandimaalt, kus on suured kasvatajad, kes müüvad ettevõttele hooajal oma sada tonni kurki.

«Kurgikasvatajaid Eestis jätkub, aga nende kogused võiksid suuremad olla,» ütles Lauri Betlem. «Lõuna-Eestis on meil kasvatajaid rohkem, kuid nende kogused on tükk maad väiksemad kui Pärnu- ja Viljandimaa talunikel.»

Salvestis kestab kurgihooaeg septembri keskpaigani. Tööd seal jätkub, aga töökäsi napib ja kõik huvilised on oodatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles