Improkirjutajad loovad tekste publiku silma all

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhiiv.
Arhiiv. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Kultuurilokaalis Arhiiv algas täna kell 18 viies improkirjutamise õhtu. Sealsamas kuulutatakse välja näidendikirjutamisõpet pakkuva erakooli Drakadeemia uue hooaja kursused. Üritus kestab poolteist kuni kaks tundi. Nii kirjutamisele kui ka järgnevale peole on sissepääs prii.

Ürituse peakorraldaja Marite H. Butkaite sõnul tekkis mõte proovida improvisatsioonilist kirjutamist Tartus pärast üht Eesti Improteatri etendust. «Istusime Genklubi tollase programmijuhi Rein Soesooga kohvikus, tekkis mõte ja mõttest jõudis asi tegudeni,» lisas ta. «Kahe aasta jooksul oleme kirjutanud nii Tartus, Tallinnas kui ka Viljandis. Nüüd oleme taas ringiga tagasi Emajõe ääres.»

Improkirjutamisel ei sünni etendus, nagu improteatri tegemisel, vaid valmivad tekstid. Mängujuhil on varem välja mõeldud kirjutamisülesanded ehk raamid ja piirid, mille sees hakkavad liikuma publik ja kirjutajad. Publik täidab lüngad ja kui kõik on paigas, on kirjutajatel aega 5-10 minutit, et valmis saada lühike tekst.

«Tavaliselt on teksti sünd peidetud saja ukse ja kümne luku taha, kuid nii on võimalik selle tekkimist näha reaalajas,» selgitas Marite H. Butkaite. «Valminud katkendid ei jää tähemärkideks arvutiekraanil, vaid kantakse kohe ette. Oma näo ja hääle annavad seekord Peeter Piiri Tartu üliõpilasteatrist ning Fatme H. Leevald ja Jaanika Tammaru Viljandi kultuuriakadeemia 10. lennust.»

Kirjutajateks on seekord õige mehine seltskond, keda lisaks kirjutamishuvile ühendab Drakadeemia: loovjuht Mihkel Seeder, Jüri Klooren (5. lend), Martin Nõmm (4. lend) ja Kaur Riismaa (1. lend). Õhtujuht on Marite H. Butkaite, keda assisteerib jokker Kaarel Targo (kultuuriakadeemia 10. lend).

Drakadeemia on ametlikult registreeritud erakool, mis alustas tegevust 2008. aastal näidendikirjutamiskursustega ning pakub nüüd ka loovkirjutamisõpet. Sügisel alustab Drakadeemia baaskursus tegevust Tartus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles