Vihmavesi voolaski läbi naabri kuuri

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevi 32 krundilt voolas vesi Aleksandri 17 ja 19 majade kuuri seina äärde kaevatud kraavi ja kraavist läbi kuuri naabrite õuele.
Kalevi 32 krundilt voolas vesi Aleksandri 17 ja 19 majade kuuri seina äärde kaevatud kraavi ja kraavist läbi kuuri naabrite õuele. Foto: Indrek Pehk

Teisipäevaõhtune paduvihm tegi just seda, mida õpetaja Aili-Mai Maurus juunis lehetoimetusega rääkides oli kartnud: Kalevi 32 uue maja krundilt voolas vesi läbi tema puukuuri.

Pensionil õpetaja Aili-Mai Maurus elab Aleksandri 17 majas, puukuur on uusarenduskrundi piiril. Uue maja krunti on tõstetud, aga vesi voolab teadupärast allamäge ja mingit tõket kuuride ette ei olnud kavandatud.

Tartu ehitusjärelevalve leidis pärast krundil käimist, et mullatööd pole tehtud projekti järgi, vastu naabrite piiri pidanuks projekti kohaselt olema kraav. Nüüd on madal kraav tehtud, kuid nagu näitasid Aleksandri 19 elaniku Indrek Pehki tehtud fotod, polnud sellest teisipäeval kuigivõrd tolku. Vesi läks kraavist otse kuuri  ja läbi selle Aleksandri 17 õuele.

Kuur on Aleksandri 17 ja 19 majadel kahasse.

Aleksandri 17 elanik Ene Kuik ütles, et nii kaua, kui tema on seal elanud, ei ole sellist asja veel juhtunud.

Kortermaja rajava Tartal Grupi projektijuht Ard Ernits ütles, et kuure uputanud vesi ei olnud pärit Kalevi 32 krundilt, vaid voolas kõrgemalt, Kalevi 30 krundilt.

Seekordse sajuga tuli vett ootamatult palju ja tegu oli ehitusaegse äpardusega.

Ta osutas aga, et krundi piirile ehitatakse rinnatis, mis võtab edaspidi nõlvast alla voolava vee kinni ja sealtkaudu see enam kuurideni ei saa.

«Nüüd saame selle asja kinni, see on juba õhtul kinni,» ütles Ernits üleeile. «Minu arust ei ole täna mõtet sellest lokku lüüa, äkki me teeks selle asja ilusti ära ja siis teeme uued pildid ja siis vaatame, kas siis on mingi probleem või ei ole.»

Ta kordas selgitust, et Kalevi 32 maja katuselt kogunev sademevesi suunatakse torustikku. Kokku ei koguta üksnes maja ja naabri kuuri vahele maapinnale langevaid sademeid, arvestatud on nii, et muru hakkab ise vett dreenima. Praegu see ei toimi, sest pinnas on ehitustööde käigus kinni tambitud.

Tartu ehitusjärelevalve vanemspetsialist Kenno Kaldoja käis eile kohapeal ja tõdes, et enamik probleeme tekitanud veest pärines Kalevi tänava ääres olevatelt kõrgematel kruntidelt. Kalevi 32 on kvartali sisemuses.

Kaldoja lisas, et tänava restkaev ei suutnud vett vastu võtta.

Ta arvas, et nüüd on hoovile laotud äärekivi ja tehtud mullatöid, mille tulemusena kõrgemalt pärit vesi ei tohiks enam kuuride juurde jõuda.

«Aga sellel muidugi hoiame silma peal, kui uued padukad tulevad,» ütles vanemspetsialist Kenno Kaldoja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles