Puugid ja haigused on kohal

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk
Puuk Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavused esimesed puukentsefaliiti haigestumised Tartumaal pandi kirja juunis – neil oli neli. Juuli kahe esimese nädalaga lisandus kolm juhtu.


Puukborrelioosi ehk Lyme’i tõbe on Tartumaal esimesel poolaastal registreeritud 11 juhtu ning juuli kahe esimese nädalalaga lisandus kuus haigestumist.

Terviseameti lõuna talituse epidemioloog Sirje Plank ei pea tänavust aastat puuke ja nendega levivaid haigusi silmas pidades millegi poolest eriliseks. «Prognoose puugirünnete vähesuse või rohkuse kohta on vara teha,» sõnas ta.

Tartu perearst Hiie Karelson ütles, et puugihaigused on tõsised haigused ja neid peab kartma. Õnneks saab puukentsefaliidi vastu end kaitsta. Puukborrelioosi vastu vaktsiini paraku ei ole.

«Inimesed on aga väga teadlikud, vaktsineerimist ei ole vaja meelde tuletada,» sõnab ta. «Igaühel on tutvusringkonnas keegi, kel on puukidega muret olnud. Näiteks gripi vastu vaktsineerimisega on asi palju keerulisem.»

Karelsoni sõnul on vaktsineerimisega õige aeg alustada märtsis või aprillis. Täielik vaktsineerimine koosneb kolmest süstist. Kaks esimest tehakse kuuajalise vaheajaga, kolmas umbes aasta pärast. Immuunsus tekib küll juba pärast kaht esimest süsti, kuid siis kestab see vaid ühe hooaja.

Et pool suve ja terve sügis on veel ees, võib ka kohe alustada, arvas perearst.

«Siis saame teha kiire vaktsineerimisskeemi ehk manustada teise süsti juba kahe nädala pärast ning see tähendab, et augustis on patsiendil puukentsefaliidivastane kaitse käes,» selgitas ta.

Puugihaigused
• Tänavu kuue kuuga on registreeritud 4 puukentsefaliidi ja 11 puukborrelioosi juhtu.
• Mullu samal ajal olid need arvud 9 ja 16.
Allikas: Terviseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles