Sõiduauto läks kunsti haamri alla

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anonymous Boh purustab Tartu kunstimaja monumentaalgaleriis autot, mille katusel tantsib leekide sees Devil Girl. Kunstikeeles on teoksil performance´i «Beauty of  The Car Accident» skulpturaalne dokumentatsioon.
Anonymous Boh purustab Tartu kunstimaja monumentaalgaleriis autot, mille katusel tantsib leekide sees Devil Girl. Kunstikeeles on teoksil performance´i «Beauty of The Car Accident» skulpturaalne dokumentatsioon. Foto: Andres Ehrenpreis

Tartu kunstimajas süttisid leegid, kõlasid püssipaugud ja purunesid aknad. Mitmel pool maailmas nime Anonymous Boh all tegutsev kunstnik avas oma näituse korraga kõigis kolmes kunstimaja galeriis.


Tunnise avamisaktsiooni tipp oli monumentaalgaleriis. Seal ootasid kunstnikku ja näitust avama tulnud rahvasumma Soome bändi Cleaning Woman liige CW 01, ingellikult valges kleidis Devil Girl ning suurte kirveste ja haamritega ameeriklane Steve Vanoni ja rootslane Morgan Schagerberg.

Anonymous Boh jagas läbi ruupori selgitusi ja kattis ateljee keskele tagurdatud valge sõiduauto musta grafitiga.  Devil Girl ronis katusele ja hakkas leekide sees tantsu keerutama. Muusikat tegi CW 01 elektrikontrabassiga, mille keskmine ümar osa oli valmistatud mõlkis keedupotist.

Auto lõhkumine

Õige pea haarasid mehed löögiriistad ja asusid autot lõhkuma. Purunesid klaasid, plekid läksid mõlki, galeriipõrandale pudenes plasti.

Kui higi pühitud ja Devil Girlil kärsahaisused rõivad vahetatud, asus kunstiseltskond õues joovastavaid jooke manustama. Kunstnik Enn Tegova juhtis tähelepanu asjaolule, et õu oli seal tavapäraselt seisvatest autodest tühi.

Seltskonna tuumik kulges paari tunni pärast endisesse trükikotta Kastani 36, kus nüüd toimetab Noor-Eesti loomemajanduskeskus ehk NELK. Kavas oli avada galerii Ferro-drum, mis varem tegutses kunstnik Peeter Alliku juhtimisel pärmivabrikus.

Ferrodrumi avamine

Avara ruumi seintel on galerii kollektsiooni hitte. Enn Tegova ja kunstiajaloolane Enriko Talvistu kiitsid ruumi tarvituselevõttu kunsti heaks.

Uues kohas avatud galerii esimest väljapanekut saab vaadata nädala esimesel neljal päeval kell 12–17. Seejärel reisib Allik itta. Kui ta näituselt Soulist naaseb, hakkab NELKis peagi, ilmselt augusti teises pooles, kuju võtma Ferrodrumi uus väljapanek.

Pilku peale heita sellele, mida on teinud Anonymous Boh, saab Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) 1. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles