Loteriivõit viis Tartu ettevõtja Hollywoodi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kui ainult paigal istuda, siis ei juhtugi midagi. Peab julgema riskida, et head asjad juhtuksid,» ütleb ettevõtja Ardo Martin päev enne USAsse lendu abikaasa Olesja ja poeg Albertiga Eesti suve nautides.
«Kui ainult paigal istuda, siis ei juhtugi midagi. Peab julgema riskida, et head asjad juhtuksid,» ütleb ettevõtja Ardo Martin päev enne USAsse lendu abikaasa Olesja ja poeg Albertiga Eesti suve nautides. Foto: Sille Annuk

Edukas Tartu kinnisvaraarendaja Ardo Martin pakkis läinud nädalal kuus pirakat kohvrit, võttis kaasa naise ja lapse ning kolis Los Angelesse, taskus USA viisaloteriilt võidetud roheline kaart.


«See tundub meile endile ka uskumatu, et miljonite hulgast just meie nende väheste võitjate sekka sattusime,» ütleb Tartus mitmeid kortermaju püsti pannud kinnisvaraarendusfirma Albatrek senine juht ja üks omanikke Ardo Martin.

Sama uskumatu tundus talle ja tema abikaasale Olesja Martinile veel päev enne äralendu seegi, et nad tõepoolest võidu ära kasutavad ja alustavad uut elu ookeani taga.

«Uue elu alustamine kõlab, nagu me põgeneksime millegi eest,» sõnab Ardo Martin. «Aga ei põgene,» kinnitab ta ning pealtnäha tundub tõesti, et edukas firma, ilus maja ja armas pere pole just põhjused, miks keegi peaks Eestist ära tahtma.

«Eestis on elu suurepärane ja aina paremaks läheb, aga meile lihtsalt tundus, et USAs on nii elu- kui tööalaseid võimalusi rohkem,» selgitab Martin.

Abikaasa Olesja Martin, kes perele viisa võitis, lisab, et nende pere ongi väga püsimatu loomuga. «Oleme palju ringi reisinud ja isegi oma maja oleme iga aasta-paari tagant vahetanud,» jutustab ta.

Esialgu maanduvad Martinid Los Angeleses, kus neid ootavad ees äsjaostetud auto ning üürikorter kaunis elamurajoonis kinniste väravate taga. «Kohe ikka Hollywoodi!» märgib Ardo Martin muheledes, kuid seda pole loota või karta, et ettevõtja Angelina Jolie filmipartneriks saab.

Jolie’d ega Pitti ei tee

«Ma jään oma liistude juurde ja jätkan kinnisvaraarendusega,» lausub ta ning nendib, et edu korral on USA kinnisvaraturul peavõit märksa suurem kui Eestis, kuid konkurents on karmim. Endiselt jääb Martin ka kinnisvaraarendusfirma Albatrek üheks osanikuks, kuid firma juhtimise võtab üle tema vend Jaanus Martin.

Abikaasa Olesja Martin jätkab Los Angeleses meditsiiniõpinguid ning kolmeaastane poeg Albert läheb lasteaeda niipea, kui on uue elukeskkonna ja võõra keelega ära harjunud. «Poja pärast on ka hea meel ära minna, sest tal on seal tohutult laiemad õppimis- ja arenguvõimalused,» nendib isa.

Kui kauaks pere Ameerikasse jääb, ei tea nad isegi. «Võib-olla oleme paari aasta pärast tagasi, aga võib-olla jäämegi sinna,» ütleb Ardo Martin. Pere müüs maha vaid autod, ühtegi muud silda pole nad tulesädemega puudutanud.

«Me läheme USAsse eeldusega, et meile hakkab seal väga meeldima ja me tahame sinna jääda, aga kui peaksime mõne aasta pärast soovima ikkagi Eestisse tagasi tulla, on vähemalt koht, kuhu tulla,» räägib Martin, miks nad praegu veel sillad selja taha alles jätavad.

Igal aastal osaleb USA rohelise kaardi loteriis 12 miljonit inimest, viisa saab neist 50 000, nii et arvutustehtetagi on selge, et tõenäosus võita on väiksem kui Bingo lotos.

Martinid jõudsid internetis viisaloterii avaldust täita neli aastat, enne kui koju tuli tähitud kiri võiduteatega. «Hasarti loterii täitmisel ei olnud, aga igaks juhuks ikka proovisime,» lisab Olesja Martin, kes on ka innukas tavalise loto mängija.   

Tihe sõel

Võiduteatest rohelise kaardi saamiseni omakorda kulus veel pool aastat, sest võit üksinda ei taga rohelist kaarti. Pere peab vastama ka kõigile USA viisa tingimustele. Seda selleks, et loteriiõnn ei naerataks kogemata inimesele, kes läheb lennujaamast otse sotsiaalabi küsima.

«Roheline kaart annabki  ainult võimaluse, mitte lennukipileti, tasuta korteri ega kandikul töökoha,» ütleb Ardo Martin ning lisab, et läbilöögivõime peab olema inimesel endal kaasas, et ookeani taga mitte jänni jääda. «Me oleme kõvasti eeltööd teinud ega lähe sinna, kaks kätt taskus, roosamannamägesid ootama,» lausub ta ettevõtjalikult kahe jalaga maa peal olles.

«Lähme nüüd Obama juurde,» sikutab isa kätt kolmeaastane Albert, kelle jaoks USA seostub praegu veel peamiselt basseinide ning dokfilmis nähtud presidendiga. «Ta vist arvab, et Obama on kuskil siin samas nurga taga, ega saa aru, et enne tuleb 15 tundi lennukis istuda, kuni sinna jõuame,» ütleb isa naerdes.


USA rohelise kaardi loterii
• Viisaloteriis osalemiseks tuleb täita internetis avaldus, seda saab teha igal sügisel paari kuu jooksul.
• 2009. aastal osales loteriis 12 miljonit inimest üle maailma, neist viisa said 50 000.
• Eestlasi oli mullu viisaloterii võitjate hulgas 72.
• Loteriivõit annab vaid eelduse viisa saamiseks, kandidaat peab vastama ka kõigile viisa tingimustele (keskharidus, piisav sissetulek jne). Mitmed jätavad ka ise oma võidu viisaks tegemata.
• Huvi rohelise kaardi vastu on kahanenud: 2008. aastal väljastas USA saatkond Eestis 16 viisat, mullu sai viisa kaheksa loteriis osalenut.
Allikas: USA saatkond Eestis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles