Noored nuusutavad ameteid ja teatrit

Madle Timm
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne-Mai Tevahi (valges pluusis) näitab ette, kuidas jätta lavavõitluses teise inimese löömisest usutavat muljet.
Anne-Mai Tevahi (valges pluusis) näitab ette, kuidas jätta lavavõitluses teise inimese löömisest usutavat muljet. Foto: Kalev Saar

Suvetelk pakub palaval päeval varju ja tegevust. Esmaspäevast 16. augustini on Tartus Anne kanali rannas avatud suvetelk, kus noored saavad osaleda mitmesugustes töötubades ja muidu huvitavalt aega veeta.

Viiendat suve avatud telgi teemaks on seekord rännak, see on omakorda jagatud kolme nädala peale mitmesse kunstivormi. Sel nädalal keskendutakse teatrile ja töömaailmale. Iga nädala lõpuks valmib etendus, millega esinetakse laupäeval kesklinna pargis.

Tähe noorteklubi noorsootöötaja ja projektijuht Riin Lumiste ütles, et praegu on fookuses mitmesuguste ametite tutvustamine. Rääkima ja töötube tulevad juhendama näiteks näitleja, raadiotöötaja, baarmen, vetelpäästja ja lasteaiaõpetaja.

Lisaks õpitakse lavakunsti ning külla tuleb Improkraatia näitetrupp. Peale kõige selle on võimalik saada endale näo-

maaling, meisterdada näiteks käevõru, hüpata batuudil, valmistada õhupallidest loomi, punuda patse ning harjutada osavust vedrujalgadel.

Lumiste sõnul leiavad paljud noored mööda jalutades ise tee nende suvetelki, kuid nii tänavatel kui ka rannas liiguvad ringi ka noorsootöötajad, kes julgustavad lapsi töötubadesse tulema. Suvetelgis korraldavad tegevust malevlased, kes töötavad kahes vahetuses neljatunniste tööpäevadega.

Kindlasti leidub suvetelgis pidevalt tegevust 7–12-aastastele lastele, kuid põnev on ka vanematel, eriti kui tutvustatakse mitmesuguseid ameteid, arvas Lumiste.

Avamispäeva pärastlõunal oli kollase suvetelgi varju tee leidnud kümmekond last. Esimeses töötoas algas lavavõitluskunsti õpetus, kus erinevaid lööke näitas ette harrastusnäitleja Anne-Mai Tevahi.

Lapsed said paarikaupa harjutades selgeks, kuidas tekitada laval efekti teise löömisest, ilma et teda tegelikult üldse puudutataks. «Löögi saanu peab rohkem mängima kui lööja,» selgitas Tevahi, kuidas jätta usutavat muljet.

Kümmekond last asus innukalt harjutama rusikalööki. Selle juures tuli löögihääle tekitamiseks lüüa endale vastu rinda ning samal ajal teise käe rusikaga kaaslase näost mööduda. Tevahi sõnul on filmis hea, et pannakse efektid juurde, aga laval seda teha ei saa.

«Mängige löömisi hästi suureks, siis on publikul palju vingem vaadata,» jagas ta õpetusi ning tegi näidislöögi.

Järgmisel nädalal on suvetelgi teemaks tantsimine, ülejärgmine on aga pühendatud muusikale.

Kas teate?

Suvetelk

• 28. juulist 16. augustini Anne kanali rannas.

• Avatud esmaspäevast reedeni kell 14–20.

• Laupäeviti etendused kesklinnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles