Kallaste paistab Peipsi kaldalt nüüd suures plaanis

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kallastel Võidu tänava ja Peipsi vahele kerkinud 12 meetri kõrgusest vaatetornist paistab väikelinn kenasti kätte.
Kallastel Võidu tänava ja Peipsi vahele kerkinud 12 meetri kõrgusest vaatetornist paistab väikelinn kenasti kätte. Foto: Kalev Saar

Sinetav veteväli ühel ja küla meenutav väikelinn teisel pool – selline vaatepilt avaneb Kallastel Peipsi kõrgele kaldale kerkinud vaatetornist.

Kallastele Võidu tänava äärde püstitatud puust vaatetorn on 12 meetrit kõrge ning sealt paistavad nii Peipsi ääres suvemõnusid nautivad igas vanuses puhkajad kui ka linnakese eluolu.

«Torn on kõrge ja kindel, kõik võivad sinna rahumeeli minna,» kinnitas Kallaste abilinnapea Viktor Nukka. Kes kõrgust kardab, võib ilusat järve silmitseda torni alt, kuhu on pandud paar pinki ja prügikastid.

Turiste liigub palju

«Vaatetorn on väga menukas, turiste käib meil kui murdu, hakka või pileteid müüma,» muheles Viktor Nukka. «Järv on soe, inimesed muudkui liiguvad nii autode, karavanide kui ka ratastega.»

Ka Kallaste turismiinfopunkti töötaja Anneli Krõmmi sõnul liigub sel suvel Kallastel palju kaugema kandi rahvast.

«Meie juures on vaatamisväärsuste ning söögi- ja peatuskohtade järele käinud infot küsimas venelased, valgevenelased ja Euroopa mitmete maade inimesed,» rääkis ta. Peamiselt reisivad Peipsi ääres pered autodega, kuid palju on ka jalgratastega matkajaid.

Korda tehti ka vaatetorni ümber olev plats ning paigaldati Peipsisse ujuvkaid. Viimaseid siiski praegu küll oma kohal pole, sest need võeti tornist mõnesaja meetri kaugusele tuleva laevaremondi slipi ehitustööde pärast veest välja, selgitas Viktor Nukka.

Üha lillelisem elu

Vaatetorniga puhkekoha tegemiseks kulus ligi 80 000 eurot. Lõviosa sellest ehk 83 protsenti said töid eest vedanud sihtasutus Emajõe Jõeriik ja Kallaste linn Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programmist.

«Me ei tee siin ainult pätti, teeme linna muudkui ilusamaks, et omadel ja võõrastel oleks siin tore olla,» ütles Viktor Nukka. «Oleme sel kevadel Kallastel kasvama pannud üle saja puu, eelmisel neljapäeval istutas linnavalitsus keskväljakule roose.»

Viimaseid võib nuusutada endise kutsekooli peahoone ees. Peale nende jäävad keskväljakul silma kahte vanasse paati istutatud lilled ning suuremate tänavate ääreski õitsevad elektripostide otsas amplites suvelilled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles