Kõrgkooli juubeliunistus tõotab täituda

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiu kõrgkooli uut õppehoonet hakkab vana ühiselamuga lisaks galeriile siduma ühine materjal – tellis.
Tervishoiu kõrgkooli uut õppehoonet hakkab vana ühiselamuga lisaks galeriile siduma ühine materjal – tellis. Foto: OÜ Kavakava

Tuleva aasta septembriks, mil Tartu tervishoiu kõrgkool tähistab oma 200. tegutsemisaastat, täitub lõpuks suur unistus: seni rendipindadel tegutsenud kool saab päris oma maja.


Täpselt nädala pärast läheb Nooruse 5 krundil lahti ehitus, mis lõpeb 2011. aastal uue kooliaasta alguseks. Selleks ajaks on tervishoiu kõrgkooli 1981. aastal valminud ühiselamu kõrvale kerkinud kõiki kooli vajadusi arvestav viiekorruseline uus maja.

Tartu tervishoiu kõrgkooli haldusdirektor Andres Asser märkis, et kool on oma ajaloo vältel olnud üüripindadel – Veski 4, Pepleri 32 ning 1976. aastast Nooruse 9 hoones. Veel praegugi rendib kool maja Tartu Ülikoolilt.

Maja nagu vaja

Uue hoone saamisega lõpeb Asseri sõnul koolis ajajärk, kus õppetegevuse kavandamisel lähtuti ruumide võimalustest, mitte aga õppekavade tegelikest vajadustest. «Maja on planeeritud meie sisulistest vajadustest lähtuvalt,» ütles Asser.

Alumisele kolmele korrusele on koondatud suurema kasutusega ruumid. Ülemistel korrustel kahaneb järk-järgult põranda pindala ja koos sellega ka kasutuse intensiivsus.

Igapäevane koolielu koondub kolmele esimesele korrusele. Kahte esimest korrust ühendab tõusvate tasapindadena kujundatud väike kohvik. Suured auditooriumid, raamatukogu ja kohvik koos ümbritsevate fuajeedega moodustavad kooli südame. Valguse toomiseks sügavamale hoone sisemusse kasutatakse katuseaknaid.

Maja esimesele ja nullkorrusele rajatakse 15 auditooriumit, millest suurimad on kaks 150-kohalist õppeklassi. Teisel korrusel ehitatakse välja keskkonnauuringute, kliinilise keemia, hematoloogia-, mikrobioloogia-, keemia-, molekulaar-diagnostika ning patoloogialabor.

Õppehoone kuju tulenes vajadusest lasta nii ühiselamutubadesse kui ka klassiruumidesse küllaldast päikesevalgust. Hoone maht kasvab astmeliselt eemale olemasolevast ühiselamust.

«Ühiselamu poole on kõrgkool avatud suurte klaaspindade ja puitkattega terrassidega, väliskülgedel domineerib tellis. Ühine materjal – tellis – seob tervikuks uue ja vana hoone,» rääkis Asser maja kontseptsioonist.
Keldrisse tulevad ravivõim-lemis- ja massaažiklassid ning hoone kõik tehnilised ruumid.

Ehituse hinnas – ligi 100 miljonit krooni – sisaldub ka sisustus ja mööbel. Muu hulgas laborite tõmbekapid, tööpinnad, seinariiulid, tahvlid ning kaldauditooriumite istmed jms.

Omanik ilmselt loobub

Ühiselamuga on uus hoone ühendatud soklikorruse tasapinnas ja praegune sissepääs ühiselamusse saab ühtlasi peasissepääsuks kogu kompleksi.

Kahel ülemisel korrusel hakkavad paiknema tööruumid õppejõududele ja administratsioonile.

Praegu tervishoiu kõrgkoolile maja rentival Tartu Ülikoolil tühjaks jääva hoonega häid plaane pole.

«Väga atraktiivne müügiobjekt see praegusel ajal ei ole,» nentis ülikooli kinnisvaraosakonna juhataja Erkki Ääremaa. Tema sõnul ei ole ülikoolil plaanis Nooruse 9 maja edaspidi ka oma õppetegevuses kasutada – majandusteaduskond kolis hoonest välja, kuna see ei vastanud nende vajadustele.

Esialgu ei otsi ülikool majale ka uut otstarvet, sest üürilepingu lõpetamisest ei ole veel ametlikult teatatud, lisas Ääremaa.

Lisaks tervishoiu kõrgkoolile asub hoones lasketiir, mida rendib kaitseliit, ning võimla, mida kasutavad sportijad.

Tartu tervishoiu kõrgkooli uus maja
• Viis korrust pluss keldrikorrus üldpinnaga 6632 m2.
• Hoone kõrgus 21 m, ehitusalune pind 2991 m2.
• Maksumus koos sisustusega 99 916 511 krooni.
• Rahastavad Euroopa Liit ja Eesti riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles