Kergliiklejad satuvad üha enam õnnetustesse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgratas.
Jalgratas. Foto: AP / Scanpix

Kesksuvine soojalaine toob üha uusi liiklejaid jalgratastele, kuid elu näitab, et mitte kõik neist ei tunne liikluseeskirja. Patust priid ei ole ka autojuhid.


Politsei- ja piirivalveameti teatel sai juunikuus liiklusõnnetustes vigastada ligi 20 jalgratturit. Juulikuu tõotab tulla veelgi raskem. Tüüpõnnetuseks võib nimetada juhtumit, kus jalgrattur või autojuht ei andnud eesõigusega liiklejale teed ning toimunud kokkupõrkes sai vigastada kergliikleja.

Taoliste õnnetuste ära hoidmisel mängib suurt rolli teistega arvestamine. «Jalgrattur peab enne igat suunamuutust veenduma, et pööre on ohutu. Et autojuht ja teised liiklejad ratturi plaanitavast manöövrist aru saaks, tuleb sellest käega märku anda,» selgitas politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitseametnik Riho Tänak.

Mõistagi peab ka autojuht enne manöövri alustamist veenduma, et ta ei takista teisi liiklejaid ning kontrollima ega läheduses pole mõnd kaherattalist, lisas Tänak.

«Ratturit märgates peab autojuht jätma endale piisavalt ruumi ning reageerimisaega, et ka jalgratturi ootamatu liigutuse korral saaks õnnetuse ära hoida.»

Tänaku sõnul on hea rattaliikluskultuuri kujunemisel määrava tähtsusega eeskuju, mida jalgratturid ise annavad.

Näiteid viimastest õnnetustest Tartus:

10. juunil jäi Tartus Kaunase pst 11 ees auto ette alkoholijoobes 57-aastane Aleksandr. Sõiduauto sõitis ratturile tagant otsa ja lahkus pärast kokkupõrget. Jalgrattur toimetati TÜ kliinikumi.

17. juunil sõitis 9-aastane poiss Tartus Kalda tee 18 juures reguleerimata ülekäigurajale ja sai löögi sõiduautolt Audi 80, mida juhtis 66-aastane Juri. Rattur pääses pärast haiglas esmaabi saamist kodusele ravile.

20. juunil põrkasid Tartus Aardla ja Jalaka tänava ristmikul kokku kaks jalgratturit - kaitsekiivrit kandnud 14-aastane nooruk ja mööda Aardla tänava kõnniteed liikunud ilma kaitsekiivrita 70-aastane Elvi. Kokkupõrkes kukkus eakas naine kõnniteele ning ta toimetati peahaavaga haiglasse kontrolli.

29. juunil sõitis Tartus Tihase ja Soinaste tänava ristmikul heki varjust jalgrattaga sõiduteele 6-aastane poiss ning põrkas kokku teel liikunud Ford Focusega, mida juhtis 23-aastane Martin. Õnnetuses sai vigastada jalgrattur.

11. juulil sõitis alkoholijoobes 32-aastane Taivo jalgrattaga kõnniteelt sõiduteele, otsa vasakpööret sooritavale sõidukile Honda C-RV, mida juhtis 55-aastane Hele. Mees sai viga ja ta toimetati Tartu Ülikooli kliinikumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles