Mängima meelitas pilli välimus

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Kalm (vasakult) ja Heimo Hodanjonok on mõlemad Vanemuise sümfooniaorkestri klarnetistid 2007. aasta juulist, mõlemad 22-aastased ja mõlemad osalevad nii Elva klarnetisuve üritustel kui ka festivalil «Mürtsub pill».
Tõnu Kalm (vasakult) ja Heimo Hodanjonok on mõlemad Vanemuise sümfooniaorkestri klarnetistid 2007. aasta juulist, mõlemad 22-aastased ja mõlemad osalevad nii Elva klarnetisuve üritustel kui ka festivalil «Mürtsub pill». Foto: Sille Annuk

Tõnu Kalm ja Heimo Hodanjonok mängivad klarnetit. Nad on Vanemuise orkestrandid ja tegutsevad ka puhkpilliorkestris Tartu. Nad ei anna pasunasse, kui küsida ärritavalt pasunamängu kohta.


Habemega anekdoodi järgi ei maksa tõsimeelselt trompetistilt küsida, kas ta mängib pasunat – küsija võib n-ö pasunasse saada. Kuidas aga reageerib sellisele küsimusele elukutseline klarnetist?

«Võib-olla algajat ja mitte nii väga süvenenud muusikut see ei häiri, aga mind häirib küll,» ütles Heimo Hodanjonok. «Sest pasunaks kutsutakse eelkõige trombooni.»

Tema kolleeg Tõnu Kalm vastas lühidalt: «Ma ütlen, et ma ei mängi pasunat, vaid et ma mängin klarnetit.»

Plokkflööt ja klarnet

Klarneti juurde jõudsid mõlemad Mart Reiniku gümnaasiumis, kus nad õppisid Lembit Leetna käe all plokkflööti. Teises klassis tuli neil valida  toekam instrument.

Tõnu valikut juhtis kaks asjaolu: et koolis oli tol ajal üks hea klarnetimängija ja et see pill nägi välja huvitav. Heimot peibutas samuti veikleva ja sädeleva pilli edev välimus.

Tartu 1. muusikakoolis õpetas mõlemat noormeest Tiit Veigel, kes on esmaspäeval algava 11. Elva klarnetisuve eestvedaja. Ka Kalmust ja Ho­­danjonokist said männilinnas toimuva kontserdirohke suvekoolituse osalised ja on olnud seda kõik kümme korda.

Kalm ja Hodanjonok tõstsid klarnetisuvest esile võimaluse saada juurde klarnetimängu oskusi ja kogemusi, aga ka selle seltsielulist poolt. Nüüdki on Elvasse õpetama tulemas tippmuusikud Toomas Vavilov, Madis Kari, Vahur Vurm, Vello Sakkos ja Margus Vahemets.

«Just Elva suvesid pean oluliseks tõukeks, et hakata klarnetiga professionaalselt tegelema,» ütles Kalm.

Miks meeldib aga klarnetiprofessionaalidele käia suuresti harrastajatest koosneva puhkpilliorkestri Tartu proovides ja esinemistel?

«Ma hakkasin seal käima juba üle kümne aasta tagasi,» meenutas Kalm. «See orkester andis mulle küllaltki varakult suhteliselt tubli tehnilise pagasi ja loomulikult arenes seal päris tugevalt koosmängu tunne. Ma arvan, et just sellest orkestrist sain ma juured alla, et olla hea orkestrimuusik.»

Hodanjonok märkis ka seda, et puhkpilliorkestris Tartu mängimine pakub talle võimalust kalduda klassikalisest muusikast kõrvale, mis tähendab aga mõnusat vaheldust ja lõõgastust.

Eeloleval nädalal on kaks eakaaslasest klarnetisti seotud nii Elva klarnetisuve kui ka puhkpilliorkestriga Tartu, mida ühendab suur rahvusvaheline puhkpillimuusika festival «Mürtsub pill». Viimane tuleb Margus Kasemaa kunstilisel juhtimisel kuuendat korda.

Puhkpillinädala eel

Enne puhkpillimängust tihedalt täidetud nädalat jagub kahele klarnetistile ka omaette tegutsemist. Kalm harjutab ise ja valmistab ette nädalaks Elvas oma õpilasi Elleri koolist.

Hodanjonok teeb duopartneri Reet Laubega (akordion) ettevalmistusi Elva klarnetisuve kontserdiks. Tal on ka ees esinemised laupäeval Tõstamaa ja Võidula mõisas ning pühapäeval Vana-Vigala mõisas. Kontserdikavas «Näkineid» on tema kõrval Kadri-Ann Sumera (klaver) ja Anna Sulitšenko (oboe).

Vanemuise teatri sümfooniaorkestris kohtuvad Tõnu Kalm ja Heimo Hodanjonok 21. juulil. Et teater viib Saaremaa ooperipäevadele Mozarti «Figaro pulma», siis on tarvis paar päeva proove teha.

Elva klarnetisuve kontserdid

• 12. juulil kell 19 Elva raekojas klarnetisuve avakontserdil suvekooli õpetajad Toomas Vavilov, Madis Kari, Vahur Vurm, Vello Sakkos ja Margus Vahemets.

• 13. juulil kell 19 Elva raekojas duo Reet Laube (akordion) ja Heimo Hodanjonok (klarnet).

• 14. juulil kell 19 Elva raekojas noored talendid.

• 15. juulil kell 19 Tartu raeplatsil klarnetisuve kontsert.

• 16. juulil kell 16 Elva raekojas klarnetisuve lõppkontsert.
Tartu puhkpillifestival «Mürtsub pill»

• 14. juulil kell 19 raeplatsil puhkpillifestivali avakontsert.

• 15. juulil kell 15–22 kontserdid raeplatsil.

• 16. juulil kell 13–17.40 kontserdid raeplatsil ja kell 18 hansapäevade avamine ning kontserdid kell 19–23, Jaani kiriku laval esineb kell 20 ansambel Ellerino.

• 17. juulil kell 13.30–18 kontserdid Antoniuse õues ja kell 13–17.20 Jaani kiriku laval, raeplatsil kell 10–16.40 kontserdid, kell 18–18.30 hansapulm, kell 18.30–00.50 kontserdid, raekoja taga kell 17–17.50 Peeter Vähi teose esmaettekanne, TÜ peahoone ees kell 12–20 kontserdid.

• 18. juulil kontserdid TÜ peahoone ees kell 10.30–14.30, Antoniuse õues kell 12.30–14, Jaani kiriku laval kell 12–13.30, raeplatsil kell 11–15 kontserdid, kell 15 festivali galakontsert ning kell 16 hansapäevade lõpetamine.

• Klarnetisuve ja festivali «Mürtsub pill» üritused on tasuta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles