Rallifännid ronisid Toome nõlval

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ralliaustajad ronimas Toome nõlval.
Ralliaustajad ronimas Toome nõlval. Foto: Kristjan Teedema

Reede õhtul Rally Estonia Tartu linnakatset vaatama tulnud ralliaustajad pidid parema vaate saamiseks ronima Toome nõlva pidi üles.

Pealtvaatajaid oli Tartu linnakatset jälgima tulnud palju ning selle tõttu pidid nii mõnedki nägema vaeva, et leida võimalikult head kohta ralli jälgimiseks. Sildadel ei lubatud seista, kuid näiteks Toomemäel Inglisillal kõndides oli võimalik siiski autosid silla alt vuhisemas näha.

Tartlase Steven Saaristu meelest on sellist üritust raske nii korraldada, et pealtvaatajatele head ülevaadet pakkuda. Saaristu arvates võinuks siiski kasutada ära orgusid ning sildasid, kust saaksid ralliaustajad paremini jälgida ning sõitjad saaksid rohkem kiirendada.

Saaristu rallil kellelegi konkreetsele kaasa elama ei tulnud, vaid tuli lihtsalt rallit vaatama. «Olen juba neli aastat külastanud Rally Estoniat koos lapsega ja see pakub meile mõlemale huvi,» ütles ta.

2007. aastal ralli teise liiga karikavõitja Timo Kallingo jäi korraldusega rahule ning talle väga meeldis, et sõideti linna südames. Endine rallisõitja ei pidanud üritust pealtvaatajaile ega sõitjaile ohtlikuks. Kallingo sõnul on autode lõhkumine asja mõte. Pöialt hoidis ta tartlasele Sander Pärnale.

Esimene rallikogemus

Otse pulmast tulnud Güllü Annuki meelest on väga hea, et rallit sõidetakse kesklinnas. «Äge, et saab Tartu linnas üle pika aja taas rallit nautida,» märkis ta. Annukit müra ei häirinud ja tema meelest oleksid ralliautod võinud veel rohkem paukuda ning lärmi teha.

Turistidega rääkides paistis silma, et ralli pärast nad Tartusse ei tulnud ning said ralli linnakatse toimumisest teada kas siis hotellist või reklaamide vahendusel.

Hiinast pärit Jenny Zhu oli ralli linnakatsele sattunud juhuslikult. Esialgne plaan oli lihtsalt linnas jalutada, kuid siis sai ta teada, et toimub ralli, ning ei jätnud võimalust kasutamata.

Zhule oli see esimene kogemus näha rallit oma silmaga ja nii lähedalt. «Mulle meeldib ralli ja see, et nad nii lähedal sõidavad, on veel parem,» ütles ta. Zhu meelest oli üritus hästi organiseeritud ega olnud ohtlik.

Hispaanlane Antonio Cot­sico oli samuti sattunud rallile juhuslikult. Ta ütles, et tuli Eestit külastama ning linnadest oli tal plaanis tulla ka Tartusse, kuid ta ei osanud aimata, et samal ajal toimub ka ralli.

Cotsicole meeldis, et rallit sõidetakse keset linna ning üritus on hästi korraldatud.

Ralli tekitas meelehärmi

Kuid nii mõnigi linnaelanik ei plaaninud reede õhtul rallit vaatama minna, kuigi teadsid, et see toimub.

Tartu elanik Kalle Hansen rallit vaatama minna ei kavatsenud, sest teda see spordiala ei huvita, kuid talle meeldis see, et linnas on elu ning hotellid turiste täis. Müra ja tänavate sulgemine Hansenit ei häirinud.  

Tartlase Maria Rebase arvates oli ralli täielik nali. Ta ei saa aru, miks peab ralli olema keset linna. «Rallisõitjatel oleks parem metsa vahel sõita, kus nad ei peaks mõtlema äärekividele,» lisas Rebane.

Ka on tal enda sõnul kahju nendest inimestest, kes elavad ralliraja läheduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles