Ahhaa avab täiesti nähtamatu näituse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paarikümne minuti järel kottpimedusest väljudes tundub valgus iseäranis ere nii silmadele kui vaimule.
Paarikümne minuti järel kottpimedusest väljudes tundub valgus iseäranis ere nii silmadele kui vaimule. Foto: Sille Annuk

«Ärge te seda näitust küll vaatama tulge,» hoiatab Ahhaa juht Tiiu Sild. «Vaadata pole siin tõesti mitte midagi, ainult kogeda.»


Enneolematut on kogeda tohutult Ahhaa homme avataval näitusel «Ahhaa, nähtamatu näitus!», mis viib nägijad pimedate maailma.

Ei ole naljaasi üles leida maja uksekell, kui käed kompavad järjekindlalt aknaid, kõndida pargist välja, kui keegi on jalgratta keset teed vedelema jätnud, või käsikaudu jõuda kohvikus limonaadiklaasiga leti äärest laua taha, ilma seda poolel teel kellelegi kaela kummutamata.

«Meie jaoks on see igapäevane elu, millega oleme harjunud,» ütles näituse üks giide, sünnist saati pime Karin Leesmaa.

«Mul on hea meel, et saan teile näidata oma maailma, isegi kui teie mulle oma maailma vastu näidata ei saa,» rääkis ta õhinal ja ütles, et on rahul, kui inimesed pärast näituse külastamist pimedaid ning ka oma elu natuke teise pilguga näevad.

Kaks maailma kohtuvad

Just seda, et pimedad ja nägijad üksteist paremini mõistaksid ja nägijatel oleks võimalus oma maailma avardada, pidaski näituse formaadi looja, sakslane Andreas Heinecke silmas, kui ta idee välja käis.

Sakslase algatus on tänaseks saanud ülipopulaarseks ning pimeduse väljapanekuid on külastanud miljonid inimesed üle maailma.

Ka Tartu näitus tugineb Ahhaa juhi Tiiu Silla sõnul sakslaselt ostetud litsenstsile, kuid selle täpne sisu on kohapeal välja mõeldud. Nii saabki lisaks jalutuskäigule pargis ja kohvikukülastusele teha paadiga tiiru tuttaval Emajõel.

Eneseteostus pimedatele

Sõbralikult ja turvaliselt aitavad nägijatel pimedate maailmas hakkama saada 15 erikoolituse saanud pimedat giidi, kellele näitus on samavõrd tähendusrikas kui nägijatelegi.

«Meile annab see võimaluse midagi ära teha, tulla kodust välja ja tunda ennast kasulikuna,» rääkis nähtamatu näituse teine giid Kaili Mikk, kes jäi 14 aasta eest pimedaks diabeedi tagajärjel.

Pimedad giidid on harjunud, et nägijate uudishimulikud küsimused võivad teinekord üsna humoorikad olla. «Kuidas te öösel voodist välja ei kuku? Kas te und ka näete? Kuidas te ööl ja päeval vahet teete?» loetles Karin Leesmaa nägijate arupärimisi, mis talle hirmsasti nalja on teinud.

Aga kuidas selle unega siis ikkagi on? «Muidugi näeme meie ka und, aga see uni on ilma pildita, nii nagu kogu meie muu maailm,» selgitas Leesmaa ja lisas, et mõned, kes on elu jooksul pimedaks jäänud, näevad isegi pildiga värvilisi unenägusid.

Näitus jääb Lõunakeskuse Ahhaas avatuks septembri lõpuni ning see on katseprojektiks sarnasele näitusele, mille Ahhaa avab järgmisel aastal Tallinnas Vabaduse väljakul Tallinn 2011 kultuuriprogrammi osana.

Ülemaailmne fenomen

• Üle maailma on pimeduse näitust külastanud 6 miljonit inimest rohkem kui 30 riigis.

• Enam kui 6000 pimedat on tänu näitustele tööd saanud ja leidnud seejärel endas julguse edaspidigi aktiivsemad olla.

• Näitus on Lõunakeskuse Ahhaas avatud iga päev kell 10–20.

• Piletihinnad on 45 ja 60 kr, perepilet 140 kr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles