Kunstnik musitseerib klahvpillidel

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Mark Kostabi (53) mängis eile Tartus Jaani kirikus oma õlimaali «I Did It Steinway» (1998) juures õhuklaverit, et siis minuti pärast minna harjutama päris klaveri juurde.
Kalev Mark Kostabi (53) mängis eile Tartus Jaani kirikus oma õlimaali «I Did It Steinway» (1998) juures õhuklaverit, et siis minuti pärast minna harjutama päris klaveri juurde. Foto: Kristjan Teedema

Eile saabus Jaani kirikusse kunstnik ja muusik Kalev Mark Kostabi, kes on 21. sajandil elanud Roomas ning enne seda USAs. Tartusse sõidu eesmärke on kaks: maalinäitus ja kontsert.

Näituse teosed olid Jaani kirikus Tartu kunstimuuseumi konservaatori Nele Ambose käe all juba üles pandud. Kalev Mark Kostabi mängis klaverit, kuid katkestas proovi, et vastata paarile-kolmele Tartu Postimehe küsimusele.

Kas maalid on hästi üles pandud? Möödusime tema ja ta venna Indrek Paul Kostabi teostest. «Maalid on installeeritud perfektselt,» ütles Kalev Mark Kostabi.

Kirik sobib näitusepaigaks tema sõnul hästi: on ju kunst ja muusika hingega asjad ning ka kirik on vaimne koht.

Maalid ja muusika

Eile neli tundi enne näituse avamist vaatasid kahe Kostabi maale tartlastest kunstnikud Ilmar Kruusamäe, kes oli saanud suurema kunstikuulsusega Kostabilt tema loomingu ülevaatealbumi koos autogrammiga, ja Andrus Peegel.

«Mulle on Kostabi pakkunud alati põnevust, tema venna maalid on aga veel julgemad,» ütles Kruusamäe.
Peegli sõnul mängib igas Kalev Mark Kostabi maalis kindel idee. «Kõik pildid on nagu plakatid, nagu mingi mõtte kokkuvõtted,» ütles ta. «Tema venna tööd on maalina eklektilised, ta ei jälgi nende tegemisel tehnikat ega värvi.»

Kaks tartlast on ühel arvamusel, et Indrek Paul Kostabi teeb maalides muusikat, et need ongi muusika.
Näitust saab Jaani kirikus vaadata 31. augustini. Kahe venna – klahvpillidel Kalev Mark ja kitarril Indrek Paul – ning nende triokaaslase Tony Esposito (löökpillid) kontserti saab kuulata festivali Klaaspärlimäng kavas eeloleval laupäeval kell 22 toomkiriku varemetes Toomel.

Kontsert ja etendus

Kalev Mark Kostabi ütles, et kavas on mängida 18 pala, millest 16 on komponeerinud tema ja kaks Tony Esposito.

Tänavune muusikafestival pakub maaliüllatusele lisaks ka tantsuüllatuse.

Nimelt saab 13., 14. ja 15. juulil kell 22 Jaani kiriku tornis  vaadata lavastust «Kaleidoskoop. Tasand», mis on osa sarjast «30 aastat vabatantsu Tartus». Publik jälgib etendust kaheksa meetri kõrguselt rõdult. 

Lavastustiimi tuumikus on Helena Krinal, Madli Teller ja Liisa Hirsch.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles