Soolalembusest tasub vabaneda

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamik eestlastest lisab oma toidule soola. Osa teeb seda veel enne, kui on toitu üldse maitsnudki.


Pidev mageda maitsega sõdimine või lihtsalt käe sisse jäänud harjumus võib aga karmilt kätte maksta. Soolas sisalduv naatrium ei ole mõeldud piiramatuks kasutamiseks ning pikaajaline liigtarbimine võib tõsta vererõhku, mis omakorda suurendab südamehaiguste ja infarkti riski.

Lisaks põhjustab liigne naatrium ka kaltsiumi väljutamist kehast ning naha ja limaskestade kuivamist.

Igaühele erinevalt

Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia professori Mihkel Zilmeri sõnul on aga sarnaselt suhkruga ka soola kohta raske anda konkreetseid soovitusi, sest see on täiesti individuaalne. «Kui inimesel on väga hea organism, siis tema soolatarvidus võib olla mõnevõrra suurem kui teisel, kellel on soodumus vererõhutõveks,» rääkis Zilmer.

Soola ehk selles sisalduvat naatriumi on organismil vaja mitmeks ülesandeks – närviimpulsside edasikandmiseks, happetasakaalu säilitamiseks, kudedes vee hulga reguleerimiseks, vererõhu mõjutamiseks.

Kui palju peaks inimene päevas soola tarbima, oleneb eelkõige kehakaalust: iga kilogrammi kohta vajab inimene umbes 35 mg naatriumi (u 87 mg soola) ehk 60 kg kaaluvale inimesele piisab teelusikatäiest soolast päevas.

Otseselt ohtlik on päevas rohkem kui 20 grammi soola söömine.

Naatriumi puudujääki peavad kartma taimetoitlased, tervel ja mitmekülgselt toituval inimesel seda muret ei ole.

Kuigi paljudes poes müüdavates valmistoitudes on soolaprotsent suur, ei ole seda maitsest tunda. Tervise Arengu Instituudi toitumiseksperdi Tagli Pitsi sõnul võib põhjus olla selles, et teised maitsed on lihtsalt liiga domineerivad, ning toob näite limonaadidest, kus happed magusat maitset neutraliseerivad.

«Proovige panna 250 grammi tee sisse viis lusikatäit suhkrut, on ju magus. Ja kuigi limonaadis on sama palju, ei saa arugi,» rääkis Pitsi.

Väga palju soola sisaldavad puljongipulbrid, näiteks üks kuubik täidab juba päevase vajaduse. Palju naatriumi saab ka valmistoitudest, konservidest, soolatud ja suitsutatud toodetest, juustust, leivast, lihasaadustest ja ketšupist.

Vürtsid soola asemel

Naatriumi tarbimise vähendamiseks on loodud pan-sool, kus on naatriumi umbes poole vähem kui tavalises keedusoolas. Väidetavalt tuleb seda harjumuspärase maitse saamiseks aga rohkem kasutada, nii et kokkuvõttes pole sellest eriti abi.

Soola asemel tuleks hoopis katsetada erinevate maitseainete ja vürtsidega, eeskuju võiks võtta näiteks Vahemere maade kokakunstist, kus soolal on väga tühine osa.

Tagli Pitsi sõnul võtab vähem soolase toidu maitsega täielikult harjumine umbes kolm nädalat. See ei tähenda loomulikult, et soola lisamisest tuleks päevapealt täielikult loobuda.

Alguses tuleks veidi vähendada kasutatavat soolakogust, kolme nädala pärast veelgi ehk siis vähendamine peab käima järk-järgult.

Pitsi ütles ka, et ta enda puhul ei ole jälginud, kui kaua harjumine aega võttis, kuid väljas süües tunduvad toidud nüüd peaaegu alati soolased.

Kuidas vähem soola tarbida
• Asenda töödeldud toidud värsketega, suitsutatud, soolatud või konserveeritud toodetele eelista värskeid või külmutatud tooteid.
• Tarbi valmistoitu võimalikult harva.
• Vali poes väiksema soolasisaldusega tooted.
• Tasakaalusta soolarikkaid toidukordi lisades suure kaaliumisisaldusega toite, nagu värsked puu- ja köögiviljad.
• Kui tahad toiduvalmistamisel soola lisada, tee seda küpsetamise lõpu poole või vahetult enne serveerimist, nii kulub vähem soola.
• Maitsesta toitu maitsetaimede, naatriumivabade maitseainete, puuviljamahla ja äädikaga.
• Kasuta soola asemel kõikvõimalikke ürte ja maitseaineid – paprika ja tšillipipar suppidele, karri, petersell ja küüslauk kanaroogadele, loorber, pune ja küüslauk kastmetele.
• Salatikaste valmista ise mahlast, õlist või maitsestamata jogurtist.
• Hoia soolatopsi köögikapis, mitte laual, kus see on kergesti kättesaadav.
• Püüa vältida valmis toidule lauas soola lisamist. Kui üldse on kodus soolatops, siis olgu see võimalikult väikeste aukudega.
• Kasuta vähem soola, kui retsept ette näeb.
• Vahepaladeks eelista värskeid köögivilju kartulikrõpsudele ja küpsistele.
• Väljas süües palu, et toit valmistataks vähese soolaga ja et kaste oleks serveeritud toidu kõrvale, mitte peale.
Allikas: Tervise Arengu Instituut

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles