Laokil väike maja ärkab uuele elule

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grafititega kirjatud räämas maja Toomel ümbritsevad asjatundjate hinnangul tarbetud puud. Neid on asunud maha võtma firma Ohtlikud Puud töömehed.
Grafititega kirjatud räämas maja Toomel ümbritsevad asjatundjate hinnangul tarbetud puud. Neid on asunud maha võtma firma Ohtlikud Puud töömehed. Foto: Sille Annuk

Üleeile Toomel ajalooarhiivi lähedal vinguma hakanud saag jätkas sealsamas puude langetamist ka eile. Seeläbi hakkavad tõeks saama grafitid «5D Vision tuleb siia!», mis tekkisid räämas vana maja seintele kevadel.


Sissepekstud akendega ühekorruselise maja juures on asunud tegutsema Ohtlikud Puud OÜ eesotsas Helar Saarikuga. Masin tõstis saemehe latvadeni. «Siit ülevalt on huvitav vaadata, kuidas puud on seest tühjad,» ütles ta.

Mootorsaag turtsatas taas vinguma ja oksad järjekordse puu võrast hakkasid maapinnale lendama.

Juhan Liivi 1

Tartu linna dendroloog Sir­­le Kütt – sellel ametikohal alates 1. juulist – vaatas dokumentidest järele ning leidis, et praegune langetustöö on ette nähtud detailplaneeringus. Raie­­loa on andnud linnavalitsus. «Puid on tarvis krundil Juhan Liivi 1 maha võtta neli pluss seitse pluss kaks,» ütles ta.

Grafitisõprade lemmikuks kujunenud hoone Liivi 1 kerkis ülemöödunud sajandil Tartu Ülikooli pumbamajaks, mis kõigepealt hakkas veega varustama kliinikuid Toomel. Nüüdseks on selle koos 760-ruutmeetrise krundiga omandanud infotehnoloogiaettevõte 5D Vi­­sion.

5D Visioni arendusjuht Kristjan Adojaan lõpetas Tartu Ülikooli 1996 loomaökoloogina. Samast aastast alates on ta tegutsenud ka infotehnoloogias. Teadusmagistriks sai ta tööga arvutite ja õpitarkvaraga seonduval teemal kümme aastat tagasi.

Sealjuures siiski loodusesõbraks jäänud arendusjuht rõhutas, et puude langetamine oli keskkonnaameti range nõue.

«Me ise oleksime taotlenud ehk üks-kaks haiget puud maha võtta, aga detailplaneeringu kehtestamisel oli keskkonnaamet väga resoluutne: neid puid ei ole keegi istutanud, vaid on ise kasvanud, nad pole kõlblikud, tuleb eemaldada ja uued asemele istutada,» meenutas Adojaan.

Räämas maja ootab ees märksa parem tulevik kui läheduses kasvavatel puudel. «Maja osaliselt lammutatakse, aga ehitatakse välisilmelt samasugusena üles,» lisas ta.

5D Vision laieneb

Tartu Teaduspargis Andres Janno juhatusel tegutsev 11 töötajaga 5D Vision OÜ plaanib väikesesse hoonesse rajada kontori.

«Kavatseme laieneda ilusasse looduskaunisse keskkonda, et sealt hakata oma teenuseid osutama,» selgitas Ado­­jaan. «Loodame, et linnavalitsus menetleb ehitusloa taotluse juba lähema kuu jooksul.»
5D Vision OÜ tegutseb tark­­vara tootmise ja IT-hoolduse alal. Seniseks suurimaks saavutusteks peab arendusjuht kümneaastase püsivalt tegutsemise kõrval unikaalset eFor­­mulari. See võimaldab kergesti koostada elektroonilisi ankeete ning nende abil netis küsitlusi korraldada ja andmeid koguda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles