Kodutud kiisud kolivad sooja kohta

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu koduta loomade varjupaiga projektijuhi Kirke Roosaare selja taga olev nn võremaja ootab töömehi, kellel tuleb see praegu ühe lahtise seinaga hoone koerte jaoks soojaks ehitada.
Tartu koduta loomade varjupaiga projektijuhi Kirke Roosaare selja taga olev nn võremaja ootab töömehi, kellel tuleb see praegu ühe lahtise seinaga hoone koerte jaoks soojaks ehitada. Foto: Margus Ansu

Maailm paraneb aeglaselt ja kahjuks ei paista kuskilt, et Tartust kaoks loomade varjupaik. Et sealsetel elanikel ja nende eest hoolitsevatel inimestel oleks parem tegutseda, läheb jälle ehitamiseks.

Pooleldi värskes õhus ja pooleldi köetavas ruumis olevate boksidega puuri- või võremaja valmis Tartu loomade varjupaigas pea seitse aastat tagasi. Esialgu koertele mõeldud hoones on endale peavarju leidnud ka kassid, keda on alati palju.

«Nüüd on aeg siin elu ümber korraldada,» ütles Tartu koduta loomade varjupaiga projektijuht Kirke Roosaar. «Kassidel on võremajas külm. Koondame kassid ühte ja koerad teise kohta, nii on parem meie töötajatel ja loomadel.»

Võremaja tuleb soojustada

Kassid kolitakse vaid koertele jäävast võrehoonest avarasse sooja kutsikate majja, mille kõrval on ka kassipoegade elamine. Kõigepealt on aga vaja võremaja soojaks teha, sest loomad on seal sisuliselt välistemperatuuril.

Vajalikud aknad-uksed soetas varjupaik 1500 euroga, ka seinapaneelide ostmiseks on soodne kokkulepe saavutatud. Materjalid ostetakse ja tööd tehakse varjupaigale ehitamiseks annetatud rahaga. Lisaks soovitakse võremaja kõrvale ehitada ketis rabelevatele ja liigikaaslaste suhtes sallimatult käituvatele koertele kuue boksiga väljak, et nad ketist pääseksid.

«Võremaja saame sel aastal kindlasti soojaks, aga uute bokside tegemine pole kindel,» märkis Roosaar. «Võtsime platsi betoneerimiseks hinnapakkumise, mis lõi hinge kinni – sajaruutmeetrise platsi tegemiseks küsiti 20 000 eurot, nagu oleks see kullatud! Meil pole kaheksa aastagagi kogunenud annetustest nii palju raha.»

Annetajate toel

Kaheksa aasta jooksul on inimesed ja ettevõtted loomade varjupaigale ehitamiseks annetanud kokku 9000 eurot.

Hiljuti pakkusid oma toetust aga järjekordsed head inimesed, kes lubasid bokside väljaku rajamise raha kinkida. Materjali hankimine jääb varjupaiga kanda. Et materjal pole just odav, siis selgub pärast võremaja soojustamist, kas selle töö saab tänavu käsile võtta.

Kasse tuleb kõikjalt

Kassiuputus – nii võib kokku võtta praeguse olukorra Tartu koduta loomade varjupaigas: eelmise nädala lõpus elas seal ligi sada suurt nurrmootorit ja pea 40 kassipoega.
«Tiineid kasse tuleb meile üle päeva ja nii uusi pesakondi muudkui lisandub,» ütles loomade varjupaiga projektijuht Kirke Roosaar.

Koeri oli reedel varjupaigas 24. «Paistab, et koeraomanikud on vastutustundlikumad,» märkis Roosaar.  Siiski, nädal tagasi oli varjupaika toovale teele poetatud kast seitsme kutsikaga, kes muidugi sealt välja ronisid ja öösel tee peal seni ringi ukerdasid, kuni politseilt teate saanud Roosaar nad kokku korjas.

Praegu on kutsikad loovutamiseks liiga väiksed, kuid soovijad saavad neid broneerida. Head omanikku ootab ka kahekuune pontsakas must Tuksi, kelles on bokseri, kaukaasia lambakoera ja suure valge koera verd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles