Noored hindavad endiselt arstiteadust

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ vastuvõtu peaspetsialisti Kaja Karo sõnul on ülikooli tänavu raskem sisse saada kui mullu, sest vajalik vähim punktisumma on suurem ja on vaja sooritada rohkem eksameid.
TÜ vastuvõtu peaspetsialisti Kaja Karo sõnul on ülikooli tänavu raskem sisse saada kui mullu, sest vajalik vähim punktisumma on suurem ja on vaja sooritada rohkem eksameid. Foto: Kristjan Teedema

Reede südaööl lõppes Tartu ülikoolis sisseastumisavalduste vastuvõtt. Vaieldamatult kõige populaarsemaks osutus jälle arstiteadus, kuid varasemate aastatega võrreldes kasvas avalduste arv hüppeliselt.

Tartu ülikoolis arstiteadust õppida soovijaid on 789. «See on tänavuses vastuvõtus võib-olla kõige suurem üllatus, sest eelmisel aastal esitati umbes 450 avaldust,» rääkis Tartu ülikooli vastuvõtu peaspetsialist Kaja Karo.  

Karo sõnul teiste erialade puhul varasemate aastatega võrreldes suuri üllatusi pole, sest õigusteadus ja füsioteraapia on erialad, kuhu on alati väga palju huvilisi olnud, ning viimasesse on tavapäraselt ka kõige suurem konkurss. Sel aastal kandideerib füsioteraapias ühele kohale näiteks 11 inimest.  

Väiksemad konkursid on rakenduskõrgharidusõppesse ja kolledžitesse, kuid Karo sõnul ei saa öelda, et tegemist oleks ebapopulaarsete erialadega. «Põhjus on pigem selles, et näiteks Viljandi kultuuriakadeemias on mitmeid spetsiifilisi ja loomingulisi erialasid, kus ongi Eestis soovijaid hästi vähe,» ütles ta.

Kaja Karo lisas, et teatud tendentsid muidugi on, sest sotsiaalvaldkonda tulebki hästi palju kandidaate, ning mõju avaldab muidugi ka see, kas nõutakse sisseastumiseksamit või mitte.

Karo rääkis, et sel aastal Tartu ülikoolis sisseastumiseksamite osa suurenes ning sellistele õppekavadele tulevadki kandideerima motiveeritumad inimesed ning seega igaks juhuks proovijad langevad kohe ära.

Maamajandus menukas

Eesti maaülikoolis saab avaldusi esitada veel homseni ning eelmise nädala lõpuks oli esitatud 3241 avaldust. Seni on huvi kõige suurem maamajandusliku ettevõtluse ja finantsjuhtimise, keskkonnakaitse ning toiduainete tehnoloogia erialade vastu.

«Maamajanduslik ettevõtlus ja finantsjuhtimine on olnud läbi aastate meie üks populaarsemaid õppekavasid,» rääkis maaülikooli vastuvõtu peaspetsialist Eda Aitsen. Ta lisas, et roheline mõtlemine, keskkonnahoid ja maalähedane eluviis kõnetavad noori ja pakuvad piisavalt eneseteostusvõimalusi ka pärast lõpetamist.

Tartu ülikoolis on tänavu kümme protsenti vähem õppekohti kui eelmisel aastal, maaülikool vähendas õppekohtade arvu ligi seitsme protsendi võrra.

Karo sõnul oli see ülikoolidevaheline kokkulepe, sest eelmisel aastal oli õppekohti liiga palju ja tundus, et piisavalt võimekat ning motiveeritud kontingenti kippus väheks jääma.

«Üheks põhjuseks oli kindlasti potentsiaalsete kandidaatide arvu vähenemine, kuid ka kõrgkoolide soov varasemast enam keskenduda oma vastutusvaldkondadele,» lisas Eda Aitsen.

Tase kõrgem

Tartu ülikoolis tõsteti ka minimaalset punktisummat 66-le, mis on 10 protsenti suurem kui varasematel aastatel. «Tase on kõrgem ülikooli pääsemiseks ja eksameid on vaja rohkem sooritada, seega ülikooli on raskem sisse saada kui näiteks eelmisel aastal,» kinnitas ta.

Vastavalt vastuvõtutingimustele toimuvad Tartu ülikooli sisseastumiseksamid 8.–16. juulini. Eesti maaülikoolis on katsed 7.–15. juulini.

Vastuvõtt
Tartu ülikool

• Vastuvõtt lõppes 4. juulil.
• Kohti 3946.
• Enim avaldusi: arstiteadus 789, õigusteadus õppega Tartus 398, informaatika 391, füsioteraapia 356.

Eesti maaülikool
• Vastuvõtt 8. juulini.
• Kohti 1244.
• Enim avaldusi (4. juuli seis): maamajanduslik ettevõtlus ja finantsjuhtimine 640, keskkonnakaitse 289, toiduainete tehnoloogia 226, metsandus 210.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles