Sisekliiniku ümbert kaob pea täielikult kõrghaljastus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SA TÜ Kliinikum Sisekliinik aadressil Puusepa 6.
SA TÜ Kliinikum Sisekliinik aadressil Puusepa 6. Foto: Margus Ansu / Postimees

Niipea kui sisekliinik L. Puusepa 6 majast asenduspinnale L. Puusepa 8 majja kolis, algasid vanas sisekliiniku hoones suuremahulised ehitus- ja rekonstrueerimistööd, kirjutab kliinikumi leht. Ka uuendatakse haljastust.

Osa puid on sisekliiniku ümbert juba maha võetud. Ent juuli keskpaigas alustatakse veel paarikümne puu ja kuuseheki likvideerimist, kinnitas Kristi Tael Tartu ülikooli kliinikumist.

L. Puusepa 6 haljastusprojekti järgi kaob peaaegu täielikult hooneesine kõrghaljastus ja veel mitu hoone ümbruses kasvavat puud.

Vormipuude rida

Hoone eest võetakse maha 11 puud, kuna need kasvavad hoone fassaadile liiga lähedal ja varjavad ajaloolise suursuguse hoone fassaadi, kirjutab projektis selle koostaja maastikuarhitekt Toomas Põld.

Nende asemele istutatakse sõidutee äärde vormipuude rida. Vormipuud muudavad hoone esifassaadi paremini vaadeldavaks L. Puusepa ja Lembitu tänavalt ning sobituvad hoone historitsistliku stiiliga.

Lisaks juba kevadel teostatud raietele likvideeritakse L. Puusepa 6 maja juurest 16 kuusest koosnev hekk ja 26 muud puud.

Nende hulgas hinnaline kask, tamm, neli perspektiivitut hinnalist ebatsuugat, kaks perspektiivitut hinnalist vahtrat, perspektiivitu hinnaline saar, noor perspektiivne lehis, seitse väheväärtuslikku vahtrat, millest enamik on võsa, kolm väheväärtuslikku saart, neli väheväärtuslikku kuuske, väheväärtuslik toomingas ja väheväärtuslik kask.

L. Puusepa 6 haljastusprojekti koostanud Toomas Põld maastikuarhitektuuribüroost Loovmaastik ei ole ise hoone ümbruse puude dendroloogilist inventuuri koostanud. Ent enda sõnul vaatas ta puude seisukorra ja nende võimaliku ohu hoonele enne projekteerimist kriitiliselt pilguga üle.

Looklev põõsarinne

Mahavõetavate puude seas on haljastusprojekti koostaja hinnangul küll väärtuslikke puid, kuid projekti eesmärk on luua hoone ümber terviklik selle stiiliga sobituv haljastus ning vältida hoone võimalikke väliseid kahjustusi, mida sellele liiga lähedal kasvavad suured puud võiksid põhjustada.

«Selles olukorras ongi küsimus, kas maja või puu, ning sellest tulenevalt olid ka otsused just sellised, nagu nad olid,» kõneles Toomas Põld.

Mahavõetav haljastus asendatakse looklevate põõsarinnetega. Projekteeritud on 23 uue puu ja 530 uue põõsa istutamine. Peale selle on kavandatud ka suvelillede peenar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles