Tartlased sõitsid laulu- ja tantsupeole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Nüüd on see siis käes: sügisest saadik laulupeoks harjutanud Miina Härma gümnaasiumi segakoor (pildil) alustas eile hommikul rõõmsalt Tartust teekonda Tallinnasse laulu- ja tantsupeole.

Rahvatantsija ja Härma gümnaasiumi segakoori liige Jaan Koort sõitis laulupeole esimest korda. Laulmisega alustas ta aasta tagasi. Laulupeol tahab Koort tunda ühtekuuluvustunnet ning näha seda, kuidas laululava täitub lauljatega.



Tema koorikaaslast, teisest klassist saati laulnud Mari-Ann Leppa ootab aga juba kolmas laulupidu, kuhu neid läheb head seltskonda nautima ja suure publiku ees esinema. «Vanemaks saades muutuvad laulud tähenduslikumaks ning esile kerkivad sügavad emotsioonid,» ütles ta.



Segakoori laulja, kolmeaastaselt laulmisega alustanud Evelin Kivi läheb laulupeole esimest korda, sest varasematel pidudel on tervis teda alt vedanud. Seekord loodab Kivi, et tervis peab vastu ja et pealinnas peetav ühislaulmine on suurejoonelisem kui Tartu laulupidu.



Tartu ülikooli kammerkoor asutas end suurele peole juba kolmapäeval. Kammerkoori laulja Indrek Mustimets rääkis, et ta üritab igal laulupeol kohal olla, ainult üks kord on vahele jäänud. Tema sõnul on see aasta eriline, sest enne Tallinna jõudmist minnakse koos kooriga Hüpassaarde telkima ning Mart Saare laule laulma.



Mustimetsa sõnul on laulupidu mõnus olemine mere kaldal. «Inimeste liigutuspisarad ja ühtne hingamine – see kõik annab kokku ühe vägeva peo,» märkis ta.



Kammerkoori laulja, keeltekoolis töötav Norman Pirk läheb laulupeole kolmandat korda. «Sel aastal on hea lauluvalik ning laulupeol tekib palju postiivseid emotsioone,» rääkis ta. «Need tunded, mis laulupeol valdavad, on nii erilised, et neid on raske kirjeldada.»



Indrek Mustimets ütles, et sellel aastal on juba olnud neli-viis laulupidu ning selle tõttu on kammerkoori liikmed valmis rohkem laule peast laulma iga kell ja ükskõik kus.



Laulupeole sõitis Tartust 101 kollektiivi 3645 osalejaga, eelmisel peol 2009. aastal oli siit osalejaid 3003. Kõige rohkem – 32 – läks peole segakoore. Mitmed koorid on üldlaulupeol esimest korda. Tantsupeol osaleb Tartust 61 kollektiivi, 27 rohkem kui eelmisel peol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles