Galerii ja video: Võrtsjärvelt päästeti arvukalt inimesi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kella 11 paiku hommikul saabus häirekeskusesse telefonikõne, mis pani sisejulgeolekujõud suurte massidena liikuma. Siht võeti Võrtsjärvele, kus vastavalt tänavuse suurima veepäästeõppuse stsenaariumile leidis aset rohkete kannatanutega veeõnnetus.

Samal ajal olid end Võrtsjärvele Tondisaarele rohu ja kõrkjate vahjele sisse seadnud kannatanud. Kes oli murdnud jala, kes käe, kes oli lihtsalt šokis. Need olid inimesed, kes pääsesid purjeregatti tabanud vesipüksi käest eluga. Mõned ka ei pääsenud.

Esialgu polnud appi tõtanuil infot just palju. Ainus telefonikõne, mis jõudis häirekeskusesse, teatas Tondisaarele jõudnud paarist kannatanust ning sellest, et arvuka osalejaskonnaga purjeregatist käis üle tornaado.

Esimesena panid oma paadi järvele Rõngu vabatahtlikud päästjad. Peagi lisandus veele ka mitmeid teisi aluseid. Võimsa mootoriga rõngukate kaater jõudis saarele siiski esimesena. Kohe alustati kannatanute otsimist ja nende aitamist. Lahtise jalaluumurruga mehel pandi jalg saarelt leitud puutokkide abil lahasesse. Teisel mehel ei liikunud jällegi käsi. Kui purjus pea välja arvata, siis kolmandal polnud esialgu justkui midagi viga. Peagi selgus siiski, et temagi ei suuda kõndida.

Kannatanud pandi kaatrile ja kihutati kaldale, kus neid ootasid juba kiirabibrigaadid. Mees, kelle telefon ainsana imekombel töötas ja kes üldse teatas inimeste jõudmisest saarele, pidi enda päästmist veel kaua ootama.

Mis täpselt juhtus, kui palju on kannatanuid ja kus nad asuvad - see kõik oli appi tõtanute jaoks saladus. Kokku toodi Tondisaarelt, veest aga ka põlema läinud lõbusõiduparvelt ära kümneid inimesi. Nende tervislik seisund oli väga erinev ning mõned ka hukkusid.

Õppus jätkus ka veel kella 15.30 paiku, mil politsei otsis inimketina läbi kaldaäärseid alasid, et leida võserikust ja metsast võimalikke kannatanuid. Pärast tankimist Ülenurme lennuväljal suundus sündmuskohale tagasi ka politsei- ja piirivalveameti kopter, et otsida veel võimalikke järve jäänud inimesi.

Suurõppusest võttis osa 25 kutselist päästjat, neli kiirabibrgaadi 12 inimesega, 10 politseinikku ja viis abipolitseinikku, vabatahtlikud päästjad nii Võrtsjärvelt, Saadjärvelt, Peipsilt, Toilast kui Saaremaalt ja muidugi vähemalt 30 «kannatanut».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles