Kinnisvarafirma: Tartumaal tehingute arv kasvab, linnas aga kahaneb

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Tartumaal 2014. aasta II kvartalis kinnisvaratehingute arv veidi kerkis, siis Tartu linnas osteti kortereid-maju võrreldes mullusega tunduvalt vähem. Maakonna numbrit on kegitanud paljude korterelamute valmimine Tartu lähiümbruses.
Kui Tartumaal 2014. aasta II kvartalis kinnisvaratehingute arv veidi kerkis, siis Tartu linnas osteti kortereid-maju võrreldes mullusega tunduvalt vähem. Maakonna numbrit on kegitanud paljude korterelamute valmimine Tartu lähiümbruses. Foto: Sille Annuk

Ettevõte LVM Kinnisvara analüüsis Tartumaa kinnisvaraturgu ja leidis, et nii tehingute arv maakonnas kui ka nende rahaline maht on veidi kasvanud. Tartu linnas seevastu on ostu-müügitehingute arv tuntavalt langenud. Hinnad on teinud aga hüppe ülespoole.

Tänavu teises kvartalis sõlmiti Tartu maakonnas 1125 kinnisvara ostu-müügilepingut koguväärtuses 60,5 miljonit eurot. 2013. aasta teises kvartalis oli taolisi tehinguid 1099 koguväärtuses 58,8 miljonit eurot. Võrreldes mulluse aasta sama perioodiga tõusis tehingute arv 2,4 protsenti ja rahaline maht 2,9 protsenti, kinnitas LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing.

Tehingu keskmine väärtus on tõusnud ligi 270 euro võrra mulluselt 53 487 eurolt tänavu 53 753 euroni.

Tartu linnas seevastu on tehingute arv langenud 593 tehingult 2013. aasta II kvartalis 488 tehingule 2014. aastal II kvartalis ehk ligi 18 protsenti. Tehingute rahaline maht langes 41,3 miljonilt eurolt 35,9 miljoni euroni ehk ligi 13 protsenti. Keskmine tehingu hind linnas on samas märkimisväärselt tõusnud: 69 657 eurolt 73 579 euroni ehk ligi kuus protsenti.

Tehingute arvu langust on suuresti mõjutanud müügi vähenemine Annelinna linnaosas asuvate korteriomanditega. Kui 2013. aastal teises kvartalis sõlmiti Annelinnas kokku 122 korteriomandi ostu-müügilepingut ja tehingute koguväärtus moodustas 5,6 miljonit eurot, siis aasta hiljem müüdi samas turupiirkonnas 74 korteriomandit koguväärtuses 3,6 miljonit eurot. Seega langes tehingute arv ligi 39 protsenti ja tehingute rahaline maht ligi 36 protsenti, tõdes Saksing. Keskmine tehinguhind Annelinna linnaosas tõusis samas 45 873 eurolt 48 470 euroni ehk ligi kuus protsenti nagu Tartu linnas keskmiselt.

Saksingu hinnangul peegeldab teise kvartali tehingute arvu muutus nõudluse ja pakkumise vahekorra muutust ning kinnisvaraturu stabiliseerumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles