Kohus saatis Tartu kesklinnas noore mehe tapnud aastateks vangi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ats Pärnaste (helesinises särgis) toodi kohtuistungile tugevdatud politseijõudude saatel.
Ats Pärnaste (helesinises särgis) toodi kohtuistungile tugevdatud politseijõudude saatel. Foto: Risto Mets

Mullu maikuus Tartu kesklinnas Küüni ja Poe tänava ristmikul 30-aastase mehe surnuks peksnud Ats Pärnaste (38) ja P.M.  peavad veetma trellide taga vastavalt 11 ja 10 aastat, otsustas Tartu maakohus.

Aprillis alanud kohtuprotsess jõudis kohtuvaidluseni 18. juunil, mil riiklik süüdistaja Lõuna ringkonnaprokurör Aro Siinmaa palus oma kõnes kohtul mõlemad mehed neile esitatud süüdistustes süüdi tunnistada ning mõista Pärnastele kokku 11 aasta ja üheksa kuu pikkuse vangistuse ning P.M. 11 aasta ja viie kuu pikkuse vangistuse.

Tartu maakohus otsustas karistada mehi peaagu prokuröri soovitud mahus. Nii mõisteti Pärnastele 11 aasta pikkune vabadusekaotus ja P.M. 10 aasta pikkune vangistus. Lisaks sellele peavad nad tasuma üsna kopsakad menetluskulud, millest enam kui 1600 eurot kummalegi moodustab DNA-ekspertiis ja 887,5 eurot kohtumenetluskulu.  Ohates kirjutasid mehed ka tehtud otsusele alla.

Pärnaste kaitsjad palusid eelnevail istungiitel oma kaitsealuse süüdistuse tapmises ümber kvalifitseerida hoopis surma põhjustamiseks ettevaatamatusest. Samuti taotlesid nad Pärnaste õigeksmõistmist avaliku korra raskes rikkumises ning vägivalla toimepanemises turvatöötaja suhtes. Kaitsjad taotlesid Pärnastele karistuse mõistmist alla keskmise määra.

P.M. palusid kaitsjad esitatud süüdistustes aga sootuks õigeks mõista.

Ka istungit juhtinud kohtunik Peet Teidearu nentis, et süüdistaja ja kaitsjate seisukohad olid väga erinevad.

«Olen otsusega rahul, sest pean seda õiglaseks. Preventiivses mõttes on oluline sõnum, et õigusemõistmisel ei hinnata tapmise tahtlust ainult süüdistatavate endi hilisemate väidete alusel, vaid objektiivsetele asjaoludele tuginedes ja elulist usutavust arvesse võttes. Lubasin avakõnes, et püüan piltlikult öeldes tuua kannatanu kohtusaali, et anda talle viimane võimalus enda eest seista. Loodan, et sain sellega hakkama,» kommenteeris otsust kohtueelset menetlust juhtinud ja kohtus süüdistust esindanud ringkonnaprokurör Aro Siinmaa.

Esmalt eeluurimisvanglasse ja hiljem kohtu alla sattusid Pärnaste ja P.M. mullu 24. – 25. mail aset leidnud sündmuste tõttu Tartu kesklinnas. Prokurör Aro Siinmaa kinnitusel külastasid mehed sel ööl linnas erinevaid meelelahutusasutusi.

Uurimisandmetel lõppesid eranditult kõik ööklubide ja baaride külastused konfliktiga kas siis turvatöötajate või teiste külastajatega. Ühes pubis tekkis neil tüli ka oma hilisema ohvri, 30-aastase Silveriga.

Öö päädis Silveri tapmisega 25. mai hommikul kella 7 paiku Küüni ja Poe tänava ristmikul otse valvekaamera ees. Turvakaamera salvestuselt on näha kuidas Pärnaste ja P.M. peksavad oma ohvrit ning lohistavad tema elutu keha lähedal asuvale pargipingile.

Veidi hiljem kohale jõudnud operatiivteenistused tuvastasid mehe surma. Politsei tuvastas kuriteos kahtlustatavad ning samal päeval peeti Pärnaste ja P.M. ka kinni Otepääl Pärnastele kuuluvas majas.

Nii P.M. kui Pärnastet on kohus ka varem vägivallakuritegude eest karistanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles