Põrgupõhja uus Vanapagan rassib maa ja Antsudega

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürka (Uku Uusberg) asub tööd rügama kohe, kui on Lisetega (Merle Palmiste) endale tühja talu leidnud.
Jürka (Uku Uusberg) asub tööd rügama kohe, kui on Lisetega (Merle Palmiste) endale tühja talu leidnud. Foto: Andres Ehrenpreis

Toomkiriku varemetes hakkab kõigepealt silma pikk riba pinnast. Selle ääres kahel pool istub alates tänasest publik, et vaadata Emajõe Suveteatri uut lavastust «Põrgupõhja uus Vanapagan».


Kunstnik Iir Hermeliini andmetel on lavastuses tarvitusel 25 tonni liiva ja 5 tonni mulda. Sellel rassimine on põhiline, millega Põrgupõhja Jürka loodab õndsaks saada.

Kuid nõnda ei ole see ainult Andres Dvinjaninovi lavastuses. Töö rügamine talus on tähtsal kohal ka Tammsaare samanimelises romaanis, mis valmis suvel 1939. Ja nii kui toona, kõlavad ka nüüd olulisena sellised teemad nagu valetamine, pankrotti minek, raha mõju võimule.

Kõige sellega viivad Emajõe Suveteatri lavastuses linastes pükstes ja hames Põrgupõhja Jürka kokku musta ülikonda ja valgesse särki rõivastatud Antsud. Nende hulgas peamist, Kaval-Antsu talu peremeest, mängib Raivo E. Tamm.

Jürka aga – üllatus, üllatus! – ei olegi vana jändrik taat, vaid hoopis noor ja heauskne tugev mees, kellena on vaatajate ees Uku Uusberg. Tema abikaasa Sandra Üksküla Uusberg on seda ka Juula osas.

Romaanis ja lavastuses on tähtsal kohal usu teema. «Me kõik peame minema Jürkalt, sellelt Põrgupõhja Vanapaganalt, õppima, kuidas tuleb uskuda: pimesi, ilma arutamata, ilma mõtlemata, nagu oleksime alles lapsed,» ütleb kirikuõpetaja. «Jürka oli meie usu õige laps, kuigi tal oli ebausk.»

Lavastuses suhtleb Jürkaga õpetajana Hannes Kaljujärv.

«Põrgupõhja uus Vanapagan» sai aastal 1976 Vanemuises üheks eesti teatri olulisimaks lavastuseks. Andres Dvinjaninov ei pelga seda nüüd uuesti vaatajate ette tuua. «Kui mingi teema tundub nii oluline, et on vaja seda teistega jagada, siis on hirm küll viimane asi, mida tunda,» ütles ta.

Klassika tuleb ka Lukele

Nii nagu Emajõe Suveteater toomkiriku varemetes Tartus, toob samuti eesti kirjandusklassikat – küll põhjalikult tänapäevastatud kujul – vaatajate ette põhiliselt harrastajatest koosnev trupp Luke mõisapargis.

Vanemuise inspitsiendi Meelis Hansingu lavastajakäe all esietendub täna kell 19 sealse kärnerimaja ees «Viina vanne», mille aluseks on August Kitzbergi rahvatükk «Punga Mart ja Uba-Kaarel». Juttu tuleb lisaks muule viina laastavast mõjust.

Punga Marti mängib vanemuislane Ao Peep või Nõo harrastusnäitleja Marek Kõbu ning tema naabrit Uba-Kaarlit endine Vanemuise näitleja Evald Aavik. Teistes osades on harrastajad. Nõo valla kultuurijuhi Viivi Küti andmeil osaleb lavastuses ansambel Pariis, kes esitab just selleks puhuks loodud laule. (TPM)

15 etendust

• Täna kell 19 esietendub Tartu toomkiriku varemetes A. H. Tammsaare «Põrgupõhja uus Vanapagan».

• Ühtekokku on 23. juulini kavas anda 15 etendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles