Järsult tõusta ähvardav lasteaiatasu tõi volikogu istungi eel piketi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 14 algas Tartu linnavolukogu istung, kus teiste päevakorrapunktide seas tuleb arutlusele ka lasteaiakoha hinnatõus seniselt 39,05 eurolt 58,5 eurole. Kui volinikud hinnatõusu toetavad, kerkiks kohatasu lapsevanematele alates 1. jaanuarist 2015.

Isamaa ja Res Publica Liit korraldas enne volikogu istungit Tartu Ülikooli raamatukogu ees piketi, protestides järsu hinnatõusu vastu. Loosungitega «Käed eemale perede rahakotist» ja «Lastetoetus jäägu peredele» viidati asjaolule, et kui riigikogu otsustas tõsta lastetoetust, siis Emajõelinnas see paljude peredeni ei jõua, sest lisanduv raha kulub teistpidi kohe ära. Veel viidati plakatitel sellele, et üht abilinnapead juurde palgates tekitas linnavalitsus kulutuse, mida saanuks samuti kasutada lasteaiakohtade nappuse leevendamiseks.

Piketi üks organisaatoreid, riigikogu liige Margus Tsahkna leidis, et linnavalitsus ei peaks tõstma mitte lasteaia kohatasu, vaid vaatama üle oma kulutused. Nimelt on Tsahkna väitel kasvanud linna kulud 691 464 euro võrra. Nii suure summaga saaks tema hinnangul lasteaiakohtade nappust kindlasti leevendada. Lisaks sellele laekub prognoositust paremini tulumaks. Needki täiendavad vahendid soovitab IRL kulutada lasteaedade hüvanguks. «Hinnatõus on meile vastuvõetamatu,» lausus ta lisades, et tasapisi tõuseb lasteaedades ka toidu hind.

Lasteaiakoha maksumuse kasvu põhjendas linnavalitsus mõne nädala eest sooviga kaotada hinnaebavõrdsus eralasteaedade ja munitsipaallasteaedade vahel. Teisisõnu on kavas toetada eralasteaedu rohkem, et neis kohatasu langeks. Samuti on linnavõim avaldanud soovi tõsta munitsipaallasteaedade töötajatel palka 10 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles