Näitlejad uurivad loomingu segajaid

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Jonas (vasakult), Maria Soomets, Priit Strandberg ja Ele Sonn esitavad laulu aatomipommist.
Tanel Jonas (vasakult), Maria Soomets, Priit Strandberg ja Ele Sonn esitavad laulu aatomipommist. Foto: Kristjan Teedema

Eesti mõisa- ja talupõldudel, aga ka linnades on laulud kaikunud sajandeid, sama kaua on laulude loomist nii või naa pärsitud. Suvelavastus «Segajad» uurib Luke mõisapargis koos publikuga loomevabaduse piiramist.

Luke mõis on Vanemuiselt kannelt laenanud juba neljal suvel. Selles kaunis paigas on teinud kolm lavastust teatri inspitsient Meelis Hansing, trupis põhiliselt harrastusnäitlejad, kuid sekka ka mõni proff – näiteks ooperilaulja Taisto Noor.

Nüüd koosneb trupp täiega kutselistest näitlejatest: vanemuislased Tanel Jonas, Ele Sonn, Maria Soomets ja Priit Strandberg tulevad alates homsest vaatajate ette muusikarohkes lavastuses «Segajad».

Mõisnikuajast tänini

Maarahva laulmist segab kõigepealt mõisnik (Priit Strandberg), kellele hakkab orjarahva leelotamise kuulamine hommikust õhtuni pikapeale vastu. Kõik need töö- ja tavandilaulud söögi alla ja söögi peale ... Sunnib kätt piitsa järele haarama!

Kättevõidetud vabaduses kõlanud rõõmsa svingimise asendasid sõja- ja aatomipommilaulud.

Minoorsed viisid, nagu näiteks Raimond Valgre «Ta keerutab, lennutab ... », mida etenduses laulab Tanel Jonas, tuli heliloojal kompartei kõrvadele meelepäraselt mažoorseks sättida. Nii tekkis tänini popp «Saaremaa valss».

Laulev revolutsioon ei ole andnud täielikku loomevabadust. Tänapäeval on loomerahval teistsugused orjastajad ja loomingu raamidesse surujad.

Niisiis on suvelavastuse «Segajad» kandev teema looja vabaduse piiramine. Lavastaja sõnul võinuks sellel teemal tuua vaatajate ette kerge lustmängu või minna kangesti tõsiseks, kuid valituks osutus talle endale kõige südamelähedasem viis: tõsisest asjast rääkida nii, et see on ka naljakas. Sest elu ise on ju samuti suhteliselt naljakas.

Lavastuses on muusika kõrval sõna. Idee on mõne aasta tagune, tekst valmis veebruari algusest kuni viimaste proovideni.

«Idee oli juba pikka aega olemas ja kui Priit Strandberg tuli paar aastat tagasi teatrisse, võttis ta sellest kinni ja arendas natukene edasi,» ütles Tanel Jonas. «Rääkisime meid puudutavatest teemadest, kirjutasime mõlemad teksti, andsime teineteisele ja teistele trupi liikmetele lugeda, muutsime, parandasime, kärpisime.»

Pärast trupile üleliigsena tundunud stseenide lõplikku väljaviskamist tuleb vaatajate ette kaks umbes 50-minutilist vaatust. Mõlemas on kasutatud ära mõisapargi looduslikke eripärasid. Nii näiteks saab Tanel Jonas teises vaatuses seoses tänapäevaste laulude ja heliloojatega tiigist kala püüda.

Luke mõisa suvi

«Segajate» etendustele lisaks on tänavu suvel Luke mõisas võimalik kuulata kontserte, mida annavad Jäääär, Tõnis Mägi, Ott Lepland, Kõrsikud ja Koit Toome.

Sihtasutuse Luke Mõis juhataja Gea Järvela ütles, et nende kui piletiga ürituste kõrval on ka tasuta perepäevi.

Tänavu algas mõisa viinaköögi töölistemaja restaureerimine käsitöökojaks. Juba remonditud kultuuriait, kuhu mahub 200–300 inimest, läheb tarvitusele «Segajate» puhul siis, kui sajab. Aga nagu lavastaja Tanel Jonas ütles, ainult paduvihma korral.

«Segajad»

• Luke mõisapargis Tartumaal esietendub 26. juunil kell 20 muusikaline autorilavastus «Segajad».

• Idee, tekst, lavastus, muusikaline kujundus, näitlejatööd ja ansambel: Maria Soomets, Ele Sonn, Priit Strandberg ja Tanel Jonas (kõik Vanemuine) ning Taavi Toom (Tartu Uus Teater).
------------------------------------------------

Teatrisuvi puhkeb õide

Lavastus «Segajad» ei jää ainukeseks meie kandi suviseks teatriteoks. Kalendrisuve algus toob kaasa teatrisuve õitsengu.

Peagi järgneb Vanemuise suvelavastusena välja kuulutatud Anton Tšehhovi «Kajakas», mille lavastab Tartu ülikooli endises kirikus (Jakobi 1) Tiit Palu. Esietendus on 4. juulil.

Mängivad Külliki Saldre, Maria Soomets, Karol Kuntsel, Riho Kütsar, Merle Jääger, Jüri Lumiste, Priit Strandberg, Raivo Adlas, Peeter Volkonski jt.

Järgmine esietendus on 13. juulil. Emajõe Suveteater toob Tartus laulupeomuuseumi õues (Jaama 14) vaatajate ette «Üle linna Vinski».

Soome kirjaniku Aapeli kirjutatud loo on dramatiseerinud ja lavastab Andres Dvinjani­nov. Mängivad Liina Tenno­saar, Inga Lunge, Marika Barabanštšikova, Karl Kristjan Puusepp või Mikk Kaasik, Andres Dvinjaninov, Leino Rei ja Margus Jaanovits.

Urmas Vadi on juba mõned nädalad Facebookis välja pannud lugemist ja vaatamist oma näidendi «Kus sa oled, Juhan Liiv?» kohta. Ta lavastab selle ise Liivi muuseumi rehe all, esietendus on 31. juulil. Vaatajate ees on Raivo E. Tamm, Aarne Soro, Klaudia Tiitsmaa ja Jaan Pehk.

R.A.A.A.M. ja Eesti maanteemuuseum toovad Varbusel vaatajate ette Mihkel Seederi  «Vaga vend Vahind­ra», mille lavastab Taago Tubin.

Esietendus on 1. augustil. Mängivad Tarvo Vridolin, Tanel Ingi, Janek Vadi ja Kristian Põldma Ugala teatrist ning Viljandi teatritudengid Karl-Edgar Tammi, Kristjan Lüüs ja Lauri Mäesepp.  

Emajõe Suveteater etendab Raadi pargis alates 8. augustist Aino Perviku «Kunks­moori», mille on lavastanud Andres Dvinja­ninov. Mullu mängiti seda Viimsis. Mängivad Ingrid Isotamm, Inga Lunge, Andres Dvinjani­nov, Indrek Kalda, Andres Kuut ja Toomas Lunge. (TPM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles