Tartumaa peoplatsid ootavad jaanipäevalisi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laeva küla peoplats on jaanituleks valmis, näitab kohaliku kultuurimaja juhataja Karin Küttis. Muru on niidetud, puud varutud ning pingidki juba lava juures paigas.
Laeva küla peoplats on jaanituleks valmis, näitab kohaliku kultuurimaja juhataja Karin Küttis. Muru on niidetud, puud varutud ning pingidki juba lava juures paigas. Foto: Kristjan Teedema

Ongi käes kõige valgemad ööd ja ees ootab mitu puhkepäeva. Aeg teha tuld, puhata ja pidutseda. Esimene jaanituli Tartumaal süüdatakse juba täna õhtul Lähtel.

Ka teistes suuremates peopaikades on hein niidetud, siin-seal pingidki õue viidud ning jaanilõkkeks puud varutud.

Nii ka Tartumaa põhjapoolseimas, Laeva vallas, kuhu kohalik rahvas koguneb keskasulasse pidutsema 22. juuni õhtul. «Pidutseme nagu külades ikka,» rääkis Laeva kultuurimaja juhataja Karin Küttis. «Tellitakse bänd, korraldatakse sportlikke võistlusi, esinevad kultuurikollektiivid.» Kui ilma on, saab lastele panna püsti oma telgi, kus nooremad saavad joonistada ja mängida.

Pidu algab kell 19, mil lavale astub kohalik näitetrupp Sõgedad, et esitada näidend «Vigased pruudid». Et osa Sõgedate liikmeid kuulub ansamblisse Kobedad, ei pea ka muusikalisi etteasteid kaua ootama. Jaanituli süüdatakse kell 22.

Kodukandi üritused on Laeva kandis kõrges hinnas, nentis Küttis. Inimesed võtavad kodust kaasa lihakraami ning küpsetavad kohapeal. Üks on kindel – rahvas tahab tantsida ja seda nad ka saavad, lisas ta.

Ja kui tõesti peaks sadama nagu oavarrest, saab kogu õhtu ära pidada peagi saja aastaseks saavas kultuurimajas, mis asub kohe peoplatsi kõrval.

Suuremaid jaanipidusid peetakse Tartumaal 14 paigas.


Valik Tartumaa jaanipidusid

• 20. juunil kell 19 jaanituli Lähtel. Esinevad isetegevuslased ja Väägvere kapell. Kavas sportlikud mängud ja tants.

• 21. juunil kell 20 jaanituli-simman Lääniste linnamäel. Päeval Võnnus kaerajaani võistutantsimine.

• 21. juunil kell 19 Nõo valla jaanipidu vallamaja juures. Esinevad isetegevuslased. Lastele batuudid. Tantsuks mängib ansambel.

• 21. juunil kell 19 Ülenurme valla jaanipidu Eesti põllumajandusmuuseumis.

• 22. juunil kell 20 Puhja valla jaanituli Kavilda kiigemäel. Tegevused lastele, isetegevuslased, rammuvõistlused. Tantsuks mängib ansambel.

• 22. juunil kell 20 Tähtvere valla jaaniõhtu Rahinge järve ääres. Tantsuks ansambel.

• 22. juunil kell 21 Meeksi valla jaaniõhtu Mehikoormas Latika platsil. Tantsuks mängib ansambel.

• 22. juunil kell 19 Laeva valla jaanituli laululaval. Kavas jõukatsumised, lastele vabaõhumängutuba. Tantsuks ansambel.

• 22. juunil kell 17 Koosa küla jaanituli.

• 23. juunil kell 16 jaanilaupäev Raadi mõisapargis. Avatud on käsitöötelgid ja näitused. Kavas mitmesugused mängud. Lastele batuut ja karussell. Tuli süüdatakse kell 21. Tantsuks mängivad ansamblid.

• 23. juunil kell 19 Luunja jaanipäev. Kavas rahvuslikud sportmängud, harrastuskollektiivide esinemine. Tantsuks mängib ansambel.

• 23. juunil kell 20 Haaslava valla jaanituli Kurepalu laululaval. Tantsuks mängib ansambel.

• 23. juunil kell 21 jaanituli Elva lauluväljakul. Tantsuks mängib ansambel.

• 23. juunil kell 20 Kambja valla jaanituli vallamaja pargis. Keskpäeval peetakse maakaitsepäeva tehnikanäituse, paraadi ja näidislahinguga ning võidutule tseremooniaga.

Allikad: Tartu maavalitsus, Eesti Rahva Muuseum

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles