Väikefirma sihib toetuste najal maailma tippu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skeletoni tootmisjuht Oliver Ahlberg (28, vasakul) ja tegevjuht Taavi Madiberk (26) on noorest east hoolimata saamas jalga suure ärimaailma ukse vahele.
Skeletoni tootmisjuht Oliver Ahlberg (28, vasakul) ja tegevjuht Taavi Madiberk (26) on noorest east hoolimata saamas jalga suure ärimaailma ukse vahele. Foto: Mihkel Maripuu

Tartu ettevõte Skeleton Technologies, mis arendab ja toodab superkondensaatoreid ehk ülivõimsaid energiasalvesteid, tahab oma klassis tõusta viie aastaga üleüldiseks turuliidriks.

Skeleton Technologies sai hoo sisse 2009. aastal, kui noored ettevõtjad Taavi Madiberk ja Oliver Ahlberg võtsid eesmärgiks Tartu teadlaste loodud tehnoloogia viia pärast aastatepikkust arendustööd tootmisse. Firma tegevdirektor Taavi Madiberk iseloomustas viimast viit aastat, et kasv on olnud väga kiire. «Asjad on läinud plaanipäraselt, kohati oleme isegi plaanist ees,» ütles ta.

Viie aasta jooksul on saanud Skeleton Technologies ettevõtluse arendamise sihtasutuselt (EAS) toetusi kokku ligi 1,5 miljonit eurot, millest enamik on tulnud viimasel kahel aastal. Eelmise aasta aprillis sai ettevõte 2,2 miljoni euro suuruse rahasüsti investeerimisfirmalt Up Invest.

Tartu ettevõtte Saksamaa tütarfirmal õnnestus osa saada kohalikust toetusprogrammist, kus nende projekti kogumaht oli ligi 14 miljonit eurot. Projekt koosnes Saksmaa arengupanga toetusest ja firma enda osalusest. Madiberk ütles, et arvatavasti on see Eesti ettevõtete läbi aegade suurim investeering Saksamaale.

Arvestades, et Tartu energiasalvestite firma tegeleb praegu veel peamiselt toodete arendamisega ja mahukama tootmiseni plaanivad nad jõuda järgmise aasta teises pooles, võivad tunduda väikeettevõttesse panustatud summad kosmilistena. Kuidas on need abirahad firmat edasi aidanud ja mida on nad sellega suutnud ära teha?

Firma juhi sõnul on toetused viinud ettevõtet väga palju edasi. «Kõrgtehnoloogiline tootmine nõuabki palju raha ja me oleme suutnud käiku lasta uue tootepõlvkonna,»  ütles Madiberk.

Tema sõnul võivad need summad Eesti mõistes tunduda küll suurena, kuid võrdluseks tasub tuua Skeletoni konkurendi USAst, firma nimega Ioxus, kuhu on investeeritud pea 50 miljonit dollarit (36,9 miljonit eurot).

Ajud siin, tootmine Saksas

Tänaseks kuulub Tartus asuva peakontori kollektiivi üle kahekümne liikme ning siin on ettevõtte ajud ja käib katsetootmine. Kuigi firma valmistab praegu energiasalvesteid müügi eesmärgil ka Tartus, on kogused veel väikesed. Madiberki sõnul hakkab mahukam tootmine toimuma Saksamaal Bautzenis, kus praegu käivad ettevalmistustööd. Tootmisliinid on plaanis käiku lasta 2015. aasta kolmandas kvartalis.

Taavi Madiberk põhjendas tootmise kolimist Saksamaale, et maailma superkondensaatorite turust asub viiendik seal, kliendid on lähemal ja lisaks on sealt lihtsam leida kvalifitseeritud tööjõudu. «Kui Euroopas tahta üldse konkureerida Aasiaga, siis on Saksamaa parim variant,» lisas ta.

Ohtu, et firma oma arenduse Tartust kunagi Saksamaale kolib ja ettevõte Eesti jaoks täiesti ära kaob, ei ole. Madi­berki sõnul on senine töörühm ennast siin tõestanud ja ta ei näe mingit vajadust kolida.

Senised saavutused

Firmajuhi sõnutsi kuulub Skeletoni töörühma kokku neli doktorikraadiga inimest. Nende seas on tootmisjuht Kai Vuorilehto, kes rajas Soomes 70 miljonit eurot maksva liitiumioonakusid valmistava tehase. Samuti kuulub ettevõtte ridadesse Silmeti endine peadirektor Anti Perkson.

Taavi Madiberk nimetab Skeletoni suurimaks õnnestumiseks nende kliendibaasi, kuhu kuulub näiteks Euroopa Kosmoseagentuur ehk ESA ja samuti mitmed Euroopa juhtivad autotööstused. ESAga sai nende koostöö alguse 2011. aastal ja praegu on laual järgmine leping.

Kõige tähtsamaks energiasalvestite omadusteks peab Madiberk töökindlust, eluiga, suurust ja massi. Nendes näitajates on tema sõnul tänu patenteeritud tehnoloogiatele Skeletonil konkurentide ees suur eelis. «Kosmoses on ju iga gramm arvel,» lisas ta.

Firma juhi Taavi Madiberki sõnul on kõik eeldused selleks olemas, et nende firmast saaks järgmise kahe-kolme aastaga suurim superkondensaatorite valmistaja Euroopas ja sealt edasi ka juhtiv tootja maailmas.

Arvamus

Lermo Pohlak

EASi kliendikeskuse direktor

Skeleton on tubli ja ambitsioonikas Tartu ettevõte, mille mitut projekti on ka EAS otsustanud toetada. Praegu on projektide mõju veel vara hinnata, sest need alles kestavad, aga EAS jälgib Skeletoni tegevust suure huviga ja loodame projektide edukat elluviimist.

Tunnustust väärib ettevõtte võime kaasata nii Eestist kui välismaalt miljoneid eurosid lisakapitali. See näitab ka investorite usaldust Skeletoni meeskonna ja nende eesmärkide vastu.

Skeleton Technologiese superenergiasalvesti

• Eluiga 15 aastat ja ligikaudu miljon kasutuskorda. Tavalistel akudel mõni tuhat tsüklit.

• Töötab temperatuuril vahemikus –40 kuni +65°C.

• Konkurentide toodetest mitu korda väiksemad, seega on nende tootmine kuni 50 protsenti odavam.

• Kasutusalad: transpordi-, militaar-, taastuvenergia- ja kosmosetööstus.

• Viis patenti, 16 patenditaotlust menetluses Euroopas, USAs ja Aasias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles