Kuldmedalist võtab ette ja teeb ära

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristi Koppeli selle suve plaanid on sarnased tuhandete teiste noorte omadega: kõigepealt lõpuaktus, siis sisseastumiskatsed, laulupidu, pisut tööd ja palju puhkust.
Kristi Koppeli selle suve plaanid on sarnased tuhandete teiste noorte omadega: kõigepealt lõpuaktus, siis sisseastumiskatsed, laulupidu, pisut tööd ja palju puhkust. Foto: Margus Ansu

Millegipärast on nii, et kõige tublimad kuldmedalis­tid ei tegele kunagi ainult õppimisega, vaid jõuavad sealt kõrvalt teha sporti või, nagu Elva gümnaasiumi lõpetaja Kristi Koppel, pühenduda muusikale.

Kristi on kooli kõrvalt 12 aastat muusikakoolis klaverit õppinud, laulab neidudekooris, käib laulustuudios ja armastab ka pildistada.

«Üheteistkümnendas klassis nõudis kool ja õppimine küll rohkem aega, aga ma ei tea, olen väiksest saati harjunud niimoodi tegema ning see ei ole mulle raske tundunud,» laiutas neiu käsi. «Kindlasti mõjutab seegi, et ma ise tahan kõiki neid asju teha ning seega olen motiveeritud, lihtsalt võtan ette ja teen ära.»

Kuldmedali saamiseks peavad lõputunnistusel olema kõik hinded viied ja Kristil ei olnud selle tulemuse saavutamiseks vaja midagi ringi teha või kuidagi eriliselt pingutada. Viitele on ta alati õppinud, kuid kursusehinnete seas on ka neljasid olnud, eesti keeles ja matemaatikas.

Matemaatika katsejänesed

Tänavused lõpetajad on esimesed, kes said gümnaasiumis valida kitsa ja laia matemaatika vahel ning kellele see eksam oli kohustuslik.

Kristi rääkis, et õpilased on oma matemaatikateadmistes sageli ebakindlad ja nõue, et peab kindlasti eksami tegema, ei meeldinud paljudele. «Me olime katsejänesed ka, eks näis nüüd, kas ja mis muudatused tulevad,» arvas Kristi.

Katsetamine andis aeg-ajalt koolis ka tunda, kasvõi siis, kui õpetajatel ei olnud noortele anda õigeid õpikuid – neid lihtsalt ei olnud olemas. «Kujutan ette, et õpetajatel oli keeruline, sest neile oli see ka täiesti uus olukord,» rääkis ta.

Kristi muigas, et ta on reaalklassi õpilane, kellel on humanitaarhobid ja et kui vähegi võimalik, tahaks ta need tulevikuametiski ühendada. Täpselt selleks sobiv ala tundub olema arhitektuur, täpsemalt sisearhitektuur, kus läheb vaja nii arvudele lahtist pead kui loomingulisust.

Sellega võimalused aga ei piirdu, avalduse tahab Kristi esitada ka Tartu ülikooli ajakirjanduse erialale ning Balti filmi- ja meediakooli.

Kuhu ta õppima läheb, sõltub muidugi eelkõige sellest, kuhu sisse pääseb. Mis saab aga siis, kui ta tubli õpilasena pääseb igale poole? «Eks mul on peas mingi pingerida, mille ma enne võtaksin, aga eks see siis selgub, praegu ei julge midagi öelda,» naeris ta pärast pikka mõttepausi.

«Et olla õnnelik, selleks ma pean tegema midagi, mida tahan teha, olenemata sellest, kui palju see mulle sisse toob,» oli neiu kindel, et kuigi palk on oluline, ei saa ainult sellest lähtuda. «See on nii suur otsus, mida ma nüüd valin, hakkan ju sellega terve elu tegelema.»

Laulupidu tulemas

Näiteks on ta päris kindel, et tal ei ole asja arstiametisse, sest see lihtsalt ei sobiks talle. Ka ei tahaks ta vaid muusikaga tegeleda, kuigi ei kavatse sellest kaugeltki loobuda. Klaverimängu naudib ta nüüd üha enam, eriti lisa-aastatel, mis said võetud pärast muusikakooli lõpetamist.

Kooriga liitumise ajast lapsepõlves on Kristi käinud kõigil laulupidudel ja ka tänavune pole erand. Laulud talle meeldivad, kuigi seaded olid sel korral ehk pisut rasked. Selgeks need aga said ja peole pääseti.

«Vahel on olnud laulupeol, et laul hirmsasti meeldib, aga laulukaare all ei olegi seda õiget tunnet käes,» rääkis ta. «Ma loodan, et head emotsioonid tulevad ja laulukaare all on mõnus olla. Et tunne ikka meile ka kanduks.»

Kuldmedalisaajad Tartus ja Tartumaal

ANNELINNA GÜMNAASIUM

Viktor Anissimov

Andrei Firsov

Ekaterina Krassohhina

Viktoria Samonova

DESCARTES’I LÜTSEUM

Joosep Tenn

ELVA GÜMNAASIUM

Magnar Aruoja

Carmen Isop

Kristi Koppel

HUGO TREFFNERI GÜMNAASIUM

Anni Adamson

Alice Hiie

Mariliis Jukk

Ruti Kirikmäe

Helmi Ulrika Kirm

Karin Kõrgesaar

Karita Liivak

Veiko Lillipuu

Liisi Metsoja

Merit Müür

Kerli Paasoja

Anu Parvelo

Kadri-Liis Rehtla

Liisa Sell

Kai Karin Sikk

Tuule Sõber

Helena Talimaa

JAAN POSKA GÜMNAASIUM

Teele Kalamees

Kelli Kukk

KARLOVA GÜMNAASIUM

Kaspar Kängsepp

KIVILINNA GÜMNAASIUM

Kaidi Kolsar

Helina Puusepp

LÄHTE ÜHISGÜMNAASIUM

Laura Kivijärv

MIINA HÄRMA GÜMNAASIUM

Janeli Õun

NÕO REAALGÜMNAASIUM

Sirli Anniko

Kadri Johanson

TAMME GÜMNAASIUM

Erik August Abras

Jane Jaaska

Tuuli Lepland

Angela Peeb

Hanna-Liisa Soll

TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM

Helena Talen

VENE LÜTSEUM

Evgeniy Brik

Aleksandra Kotševa

Darja Kovešnikova

Artur Panov

Diana Rääbis

ÜLENURME GÜMNAASIUM

Sören Mirski

Pille-Riin Vare

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles