Jaan Einasto pälvis maineka auhinna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu ülikooli vilistlane ja audoktor, Tartu observatooriumi vanemteadur astrofüüsik Jaan Einasto nimetati Gruberi sihtasutuse kosmoloogiaauhinna laureaadiks lähikosmose uurimise eest.

Gruberi rahvusvahelise auhinnaga tunnustatakse kosmoloogia, geneetika ja neuroteaduste teadlasi, kelle põhjapanevad uurimused ja avastused muudavad paradigmasid meie teadmistes ja kultuuris.

Selle aasta Gruberi auhinna laureaadid uurisid üksteisest sõltumatult Linnutee galaktikat, kohaliku rühma galaktikaid ja teisi lähedasi galaktikaid, töötades välja uurimisstrateegiaid ja tehes avastusi, mis viisid kahele fundamentaalsele muutusele selles, kuidas me universumist aru saame: tumeaine ja kosmilise võrgustiku avastamine.

Auhind antakse üle Yale’i ülikoolis 1. oktoobril 2014. Lisaks rahalisele preemiale saab iga laureaat kuldse medali ning tunnustusteksti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles