Tartus tõuseb lasteaiatasu 26 protsenti

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Lotte lasteaed Tartus
Pildil Lotte lasteaed Tartus Foto: Pm

Tartu linnavalitsus saatis volikokku eelnõud, millega on kavas kehtestada alates 1. septembrist lasteaia kohatasuks 15 protsenti alampalgast ehk 53,25 eurot kuus. Varem tuli munitsipaallasteaiakoha eest maksta 39,05 eurot kuus.

Linnavalitsuse teatel võrdsustatakse sel moel munitsipaal- ja eralasteaedade ning -hoidude kohatasud. Munitsipaallasteaias tõuseb eelnõu järgi lapsevanema tasu 14 eurot kuus, seni ebavõrdses olukorras olnud ja kõrgemat kohatasu eralasteaedades-hoidudes maksnutel kohatasu langeb.

Abilinnapea Tiia Teppan selgitas, et paaril viimasel aastal on kohatasu Tartu munitsipaallasteaedades püsinud 11 protsendil alampalgast, samas on lasteaedades suurenenud palga- ja majanduskulud. Tema väitel tõusid lasteaiatöötajate palgad mullu keskmiselt seitse protsenti, tänavu samuti seitse protsenti ja tuleval aasta on kavas umbes kümneprotsendiline palgatõus.

Koos investeeringukulude ja ülalpidamiskuludega läheb üks lasteaiakoht linnavalitsusele maksma keskmiselt 300 eurot kuus, millest lapsevanem hakkaks kohatasuna maksma 53 eurot ehk 18 protsenti, täpsustas Teppan.

Tartus on umbes 1130 lapsevanemat, kellest suurem osa maksavad eraaedades ja –hoidudes tunduvalt kõrgemat kohatasu.

Vähekindlustatud peredel on võimalik saada täiendavaid toetusi lapsevanema poolt kaetava osa tasumiseks sotsiaalabi osakonna kaudu. Sõltuvalt perekonna majanduslikust olukorrast hüvitatakse 50 või 100 protsenti kohatasust või vabastatakse kuu toidurahast.

Kolme ja enama lasteaiaealise lapse perekond maksab kohatasu ainult kahe lapse eest, ülejäänud vabastatakse.

Lasteaia kohatasu tõstmist ja eralasteaedade toetuste eraldamise korda arutatakse 26. juuni volikogu istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles