Raamatulaenutusse tuleb sunnitud paus

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klassiõpetajaks õppiv Aule Sepp on juba kaua kõigi Eesti raamatukogude ühist andmebaasi oodanud.
Klassiõpetajaks õppiv Aule Sepp on juba kaua kõigi Eesti raamatukogude ühist andmebaasi oodanud. Foto: Kristjan Teedema

Praegu on kasutusel nii Tartu kui ka Tallinna raamatukogude andmebaasid, kui juuli alguses need liidetakse ja luuakse ühine e-kataloog ESTER, mistõttu suletakse juuni lõpust kümneks päevaks kõik Tartu raamatukogud.

Kahe kataloogi liitmise plaani on peetud juba aastaid, sest lugejad on tähelepanu juhtinud sellele, miks ei võiks ühes andmebaasis olla nähtav kõik, mis on raamatukogudes saada.

Liitmise käigus kantakse Tartu andmed Tallinna andmebaasi. Pealinna raamatukogusid kinni ei panda, vaid nende süsteem muutub aeglasemaks, kui käib massiline andmete täiendamine.

«Ülekandmise ajal on oluline, et andmed enam ei muutuks, muidu jäävad need ühisesse baasi kandmata,» selgitas sulgemist MTÜ Eesti Raamatukogude Konsortsiumi arendusjuht Riin Olonen.

Rahaline kokkuhoid

ESTERi ülalpidamist toetab haridus- ja teadusministeerium ning raha saadakse ka raamatukogude eelarvetest.

Oloneni sõnul on ühest küljest liitmise põhjuseks lugejate huvi, kuid teisalt hoitakse ühise andmebaasiga raha kokku, sest praegu makstakse kahe süsteemi hoolduse ja arendamise eest.
«Väga raske on öelda täpset summat, mis säästetakse, kuid proportsionaalselt on kokkuhoid ligi kolmandik iga-aastasest kulust,» lisas ta.

Tartu raamatukogud on kinni 30. juunist 9. juulini. Avatud on ainult Raekoja platsi lugemistuba, kus on võimalik kasutada internetti, lugeda ajakirju ja laenatud raamatuid ära tuua.

«See on periood, kui käib vähem rahvast, üliõpilastel on eksamid läbi ja raamatukogud lähevad lühendatud tööajale,» rääkis Tartu linnaraamatukogu direktor Asko Tamme ja lisas, et andmebaaside uuendamiseks on valitud nii-öelda hapukurgihooaeg.

Parem koostöö

Tamme usub, et ühendamine on hea mõte, sest teosed on kättesaadavad ühes suures andmebaasis ja nähakse ka kõiki teisi olulisi Eesti kogusid. «See teeb ka raamatukogude koostöö lihtsamaks ja saame hõlpsasti vaadata, mis on teistel olemas,» sõnas ta.

 pärast 9. juulit näha ühes keskkonnas nii Tallinna kui ka Tartu kogude raamatuid.

Kultuuriministeeriumi kultuuriväärtuste osakonna raamatukogunõunik Ülle Talihärm rääkis, et kui kunagi andmebaaside süsteemi hangiti, polnud võimalust osta üks suur server, mis teenindaks kahe linna lugejaid.

«Inimesed liiguvad väga palju ühest linnast teise, tegelikult oleks väga loogiline, et kogu Eesti raamatukogude informatsioon asuks ühes kohas,» leidis Talihärm.

Kinnioleku ajal pakuvad raamatukogud võimalust teavikuid ette laenutada ja pikemaid tagastustähtaegu, ütles Talihärm. «Tasub käia enne raamatukogus ja valida sobivad teosed ning sellel ajal, kui kataloogisüsteemi uuendatakse, saab kasutada teisi, väiksemaid raamatukogusid, mis uude süsteemi ei kuulu,» lisas ta.

«Ei saa öelda, et ei häirita ühtegi lugejat, aga me valisi-me kõige rahulikuma aja, kui statistiliselt on kõige vähem külastajaid,» rääkis Riin Olo­nen.

Tema sõnul on liitmist ette valmistatud kuid ja tehtud katsetusi tuvastamaks võimalikke vigu, mis võivad ühendamisel ette tulla.

Andmebaaside liitmist teostab USA tarkvarafirma Innovative Interfaces. E-kataloog ESTER on ELNETi konsortsiumiga liitunud raamatukogude ühiskataloog.

Ühiskataloogi koostamisel osaleb 15 raamatukogu, kes kõik kasutavad konsortsiumi hallatavat integreeritud raamatukogusüsteemi.



Laenutuspaus

• 30. juunist 9. juulini on suletud: Eesti kirjandusmuuseumi arhiivraamatukogu, Eesti maaülikooli raamatukogu, Eesti Rahva Muuseumi raamatukogu, Tartu Oskar Lutsu nimeline linnaraamatukogu, Tartu ülikooli raamatukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles