Turujutt: turul tekib kiusatus kasvatada arbuuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müüjanna Vaike Urbanovitši sõnul Eestis päris nii prisket arbuusi ilmselt kasvatada ei õnnestu, kuid paarikilose vilja võib saada küll.
Müüjanna Vaike Urbanovitši sõnul Eestis päris nii prisket arbuusi ilmselt kasvatada ei õnnestu, kuid paarikilose vilja võib saada küll. Foto: Otti Eylandt

Harva turule sattuv linnainimene võib-olla ei teagi, et Itaalia ja Hispaania arbuuside ostmise asemel võib neid istutada peenra vahele ka ise.

Tartu avaturu peaväravast nii kahekümne meetri kaugusel paremat kätt vaatab vastu suur kast Lõuna-Euroopast pärit arbuusidega. Kilo maksab 1,90 eurot.

Arbuusidest üle tee lettide vahel saab aga osta istikumüüjatelt kurkide ja tomatite kõrval ka väikeseid arbuusitaimi hinnaga üks euro tükk.

Kas minna lihtsama vastupanu teed ning osta valmis punase viljalihaga mahlane janukustutaja või näha vaeva ja kasvatada ise?

Vestlen turul nelja arbuusitaimede müüjaga ning nad kinnitavad kui ühest suust, et ostjaid ja katsetajaid jagub küll. Enamasti ostavad katsetamishimulised noored, vanemad inimesed nõnda eksootiliste taimedega jännata ei tihka.

«Võtame kaks arbuusi, siis on rahu majas,» ütleb meesterahvas minu selja taga oma kaasale. «Vaike, kas sul on hea arbuusisort?» küsib naine seepeale müüjannalt.

Istikuid müüv Vaike Urba­novitš kinnitab, et taimed lähevad kasvama ja viljad tulevad magusad.

Müüjatega vesteldes selgub, et meie kliimas võib arbuuse kasvatada nii kasvuhoones kui avamaal. Kasvumajas ei pruugi mesilased taimele ligi pääseda, täpsustab Urba­novitš. Arbuus aga kuulub õistaimede hõimkonda ja sestap vajab putuktolmlemist.

Avamaal tasub arbuusiistik panna kasvama peenra otsa peale, sest ta vajab rohkelt ruumi ning võib vastasel juhul põimida end teiste taimede sisse.

Samuti soovitavad müüjad panna taim kasvama kile alla. See hoiab sooja ja vesi ei aura ära. Jahedamatel öödel võiks arbuusitaime katta looriga.

Ühele taimele soovitavad avaturu müüjad jätta kolm kuni neli õit ja siis latv maha võtta, et ta jõuaks kogukaid vilju kanda.

Arbuusid valmivad augustis, kuid hea ilma korral võib viljadel lasta kasvada isegi septembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles