Kalauurijad ei pääse varaste tõttu enam Emajõele

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle Buster paadi viisid ööl vastu tänast vargad Emajõe-äärsest hoiukohast. Paat leiti küll Kärevere silla juurest üles, kuid mootor oli kadunud. Pildil asustavad Eesti Loodushoiu Keskuse  töötajad samalt paadilt Emajõkke tõugjaid.
Selle Buster paadi viisid ööl vastu tänast vargad Emajõe-äärsest hoiukohast. Paat leiti küll Kärevere silla juurest üles, kuid mootor oli kadunud. Pildil asustavad Eesti Loodushoiu Keskuse töötajad samalt paadilt Emajõkke tõugjaid. Foto: Aimar Rakko

Eesti Loodushoiu Keskuse töötajad paluvad kõigil, kes nägid ööl vastu tänast Emajõel Kärevere silla juures kahtlast tegevust, teatada sellest politseile või keskuse töötajatele. Info on oluline, et tabada vargad võimalikult ruttu ning hoida ära teised samasugused kuriteod.

Ööl vastu tänast viisid vargad Tartumaalt Käreverest minema kaks paati. Üks neist kuulub kohalikule kutselisele kalurile, teine aga Eesti Loodushoiu Keskusele. Paatide kadumine avastati varahommikul ning teisi jõeäärseid appi võttes asuti kiiresti aluseid otsima. Peagi leitigi kaks kadunud paati Kärevere silla lähistelt. Nende mootorid olid aga robustselt trosse, kaableid ja voolikuid läbi lõigates küljest maha võetud ja ära viidud.

«Äkki keegi märkas öösel jõel omalaadset paadirongi?» pöördus MTÜ Eesti Loodushoiu Keskuse juhatuse liige Meelis Tambets kõigi poole, kes sel ööl jõel kalastasid või Kärevere sillast möödusid. Kuna ühel paadil olid aerud, võeti teine alus tõenäoliselt sleppi, et mitte mootoreid tööle panna ning sõuti allavoolu. Silla juures laaditi mootorid tõenäoliselt auto peale või tõsteti teise paati. Öö oli selge ja valge, nii et kui keegi jõe ääres oli, pidid talle ka vargad silma jääma, on Tambets veendunud.

Kui kaluri paadil oli taga nelja hobujõuline Yamaha päramootor, siis kalauurijate alust viis edasi 50-hobujõuline sama marki jõuallikas, mis maksab uuena 6000 eurot. Kõigist tähelepanekutest ootab keskus informatsiooni telefonil 5176886.

Eesti Loodushoiu Keskus tegeleb muu hulgas kalade uurimisega ning selle organisatsiooni algatatud on ka Emajõe vanajõgede lahti kaevamine, et kalad pääseksid paremini kudealadele. «Oleme kalamärgiste tagastajate vahel loosinud välja paadimootoreid, nüüd ei pääse enam ise vee peale,» nentis Tambets.

Mootori puudumine teeb keeruliseks igapäevase töö, milleks on näiteks järjekordsete vanajõgede uurimine või elektrooniliste saatjatega varustatud tõugjate jälgimine. Keskus jälgib selle haruldase kalaliigi käekäiku Emajõe vesikonnas ning on neid ka ise jõkke asustanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles