Kohus võttis roolijoodikutelt nii autod kui rolleri

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoroolis purjuspäi.
Autoroolis purjuspäi. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Et purjuspäi autorooli istumise komme ei taha osade eestimaalaste seast kuidagi kaduda, jätkavad politsei ja kohus raskematel puhkudel autode konfiskeerimist. Tartu maakohus on viimasel ajal jätnud autotuks kolm purjuspäi roolist tabatud inimest.

5. juunil tunnistas kohus 33-aastase Aleksandri kokkuleppemenetluses süüdi mootorsõiduki juhtimises alkoholijoobes ning mõistis talle 10 kuu pikkuse tingimisi vangistuse 18 kuu pikkuse katseajaga. Menetluskulude katteks peab mees tasuma kokku 710 eurot, teatas Tartu maakohus. Samuti konfiskeeriti kohtuotsusega eraettevõttele kuuluv väikekaubik.

Süüdistuse kohaselt juhtis mees selle aasta 5. aprilli hilisõhtul väikekaubikut Valgamaal Sangaste vallas Võru-Kuigatsi-Tõrva maantee 44. kilomeetril olles ise alkoholijoobes. Kuna meest on ka varem korduvalt kriminaalkorras samalaadsete kuritegude eest karistatud, nõudis prokurör kohtus karistusele lisanduvat  mõjutusvahendit. «Nõudsin kohtus sõiduki konfiskeerimist. Tegemist on eraettevõttele kuuluva sõidukoga, kus süüdistatav on juhatuse liige,» rääkis Lõuna ringkonnaprokurör Milvi Väin.

Päev hiljem, 6. juunil mõistis kohus karistuse 59-aastasele Jürile, kelle karistus masina joobespäi roolimise eest ulatub seitsme kuu pikkuse tingimisi vangistuseni. Karistusega kaasnev katseaeg ulatub tervelt kahe aastani. Karistusest on Jüri juba ära kandnud kaks päeva, mis ta veetis arestimajas.

Menetluskulude katteks peab Jüri tasuma kokku 410 eurot. Samuti konfiskeeriti talle kuuluv sõiduauto Ranault Espace, mida ta juhtis napsisena 5. juunil Tartus Raadi kalmistul. Süüdistatav on varem kolmel korral kriminaalkorras karistatud, sealhulgas ka samalaadse kuriteo toimepanemise eest.

10. juunil tunnistas kohus 42-aastase Reinu kokkuleppemenetluses süüdi mootorsõiduki juhtimises alkoholijoobes ning mõistis talle ühe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse kaheaastase katseajaga. Menetluskulude katteks peab mees tasuma kokku 336 eurot. Samuti konfiskeeriti kohtuotsusega Reinule kuuluv roller Honda Tact.

Reinu tabas politsei joobespäi liiklusest eelmisel aastal tervelt kolmel korral. Süüdistuse järgi juhtis mees kahel korral augustis ning novembris Võrumaal Lasva vallas rollerit, olles alkoholijoobes. Iga kord peeti mees kinni Kääpa-Obinitsa-Võmmorski-Petseri maanteel.

Lõuna prefektuuri üldkuritegude teenistuse vanem Anita Peiponen selgitas, et kui üks ja sama isik paneb järjepanu ning varasematest karistustest õppust võtmata toime üha uusi samaliigilisi kuritegusid, siis peab tema iga järgnev karistus olema ka varasemast karistusest raskem. «Loomulikult ei takista sõiduki konfiskeerimine isikul endale uut sõidukit soetamast, kuid reeglina on see kulukas ettevõtmine ning vähemalt mõneks ajaks on karistatud juht jalamees,» lisas Peiponen.

Kohtuotsused on vaidlustatavad 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles