Laulupeotuli süttib Raadil

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tule süütamise tseremoonia algab 15. juuni varahommikul Raadi järve kaldal.
Tule süütamise tseremoonia algab 15. juuni varahommikul Raadi järve kaldal. Foto: Kristjan Teedema

Tänavune laulu- ja tantsupidu algab Eesti Rahva Muuseumist, kui pühapäeva varahommikul koos esimeste päikesekiirtega algab tulesüütamise rituaal.

Tulesüütamise tseremoonia on vaadeldav Eesti Rahva Muuseumi mõisapargi rotundi juures ja see viiakse läbi sõltumata ilmast, teatas muuseum. Leek süttib piltlikult peo dirigentide ja tantsujuhtide soovide sädemetest. Leek läbib järgneva kolme nädala jooksul pika tuleteekonna läbi maa laulupidude hällist Tartus peopaigani Tallinnas.

Enne ametlikku tule teele lähetamist Tartu Raekoja platsilt läbib tuli tõrvikus veel mitmeid laulupeotraditsiooniga seotud paiku Tartus, nagu rahvuslike suurmeeste kalmud Raadi kalmistutel, laulupeo mälestuskivi ja laulupeomuuseum, kust kella 10ks jõuavad pidulised esimese laulupeo piduliku jumalateenistuse toimumispaika Toomkiriku juures. Pärast kõnesid ja koorilaulu liigub tuli mööda Lossi tänavat Raekoja platsile, kus selle võtavad vastutavale hoiule Tule Tulemises 2014 osalevad laulukoorid ja tantsurühmad.

Laulupeotule süttimise auks Tartus eksponeerib Eesti Rahva Muuseum oma näitusemaja auditooriumis (J. Kuperjanovi 9, Tartu) kunstnike Aleksander Vardi, Elmar Kitse ja Johannes Võerahansu 1948. aastal valminud hiigelpannood, mille keskmisel, Kitse maalitud osal on kujutatud esimese laulupeo sündmusi.

Tulesüütamine algab ERMi alal Raadi järve ääres põhapäeva, 15. juuni hommikul kell 4.06.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles