Ülikool otsib Toome õppehoonele uue ehitaja

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli sotsiaalteaduskonna tulevase õppehoone ümberehitus Toomemäel naistekliiniku vanas hoones katkes ootamatult eelmisel nädalal.
Tartu Ülikooli sotsiaalteaduskonna tulevase õppehoone ümberehitus Toomemäel naistekliiniku vanas hoones katkes ootamatult eelmisel nädalal. Foto: Sille Annuk

Toome endise sünnitusmaja õppehooneks ehitamisest loobumise eest kavatseb Tartu Ülikool küsida ehitusfirmalt Koger & Partnerid kahjutasu, kuid ei olnud eile valmis avaldama, millisest summast võiks olla jutt.


Rahvusringhäälingu andmeil said Lossi 36 maja ehitusel töötanud alltöövõtjad peatöövõtjalt korralduse asjad kokku pakkida ja objektilt lahkuda. Ehitus seiskus eelmisel nädalal, mil ka ülikool sai üllatusliku kirja, mille tagajärjel on pooled astunud samme lepingu lõpetamise suunas. Kuigi kirjas on juttu lisatöödest ja lisaraha vajadusest, ei näe ülikool ehitajale lisaraha maksmises pääseteed.

«Ilmselt, kui sellises vormis kiri tuleb, siis – ja ka märgid näitavad – on soov mitte ehitada lõpuni ehk teisisõnu mitte saada nii suurt rahalist kaotust, kui ehituse lõpetamisega kaasneks,» ütles Karis. «Õnneks on ehitus algfaasis ja saaksime uue ehitaja ning loodetavasti isegi tähtajaks valmis.»

Uus hange tulemas

Rektor möönis, et küllap läheb ehitus uue hanke tulemusel ülikoolile kallimaks. Koger & Partnerid oli pakkunud töö hinnaks 41,5 miljonit krooni, kuid see olevatki olnud ülikooli kalkulatsioonidest odavam.

Tartu Ülikooli kinnisvaraosakonna juhataja Erkki Ääremaa ütles, et töökoosolekutel olid seni kõik küsimused lahendatud saanud ja seetõttu kiri üllatas. Lisaraha nõudvaid muudatustöid oli ülikool seni aktsepteerinud vähem kui  100 000 krooni eest. Kuivõrd objekt oligi alles lammutustööde faasis, pole senised Koger & Partnerile tehtud maksed ületanud 400 000 krooni.

Ülikooli tänavuse suurima ehituse ummikusse jooksmise põhjusi võiks Ääremaa seletusel oletada kolm.

Esiteks ehitusturul muutunud olukord, kus alltöövõtjad ei allu enam peatöövõtjate hinnasurvele, mistõttu võis peatöövõtja olla pakkumist koostades arvestanud liiga optimistlike hindadega.

«Oletan, et see nii võib olla, aga täpset infot ei ole, ega Koger meile ju ei esita oma arvutusi,» rääkis Ääremaa. «Meil on kahtlust, et mõnel pool on tegu alapakkumisega.»

Teiseks oletab ta, et Koger & Partnerite bilansimaht pole nii suur, et objekti kahjumlikuks muutumise korral oleks piisavalt reserve kasutada.

Ehitaja ei kommenteeri

Kolmas põhjus on tema sõnul riigihangete seadus, mis kohustab valima soodsaima pakkumise, ning kui pakkuja täidab seatud kriteeriume – ei ole maksuvõlga, on võimekus ja kogemus –, puudub võimalus pakkumist tagasi lükata, kui tekivad kahtlused töö lõpliku teostamise suhtes.

Seejuures ei olnud Koger & Partnerite pakutud hind kõnealusel hankel sugugi kõige odavam.

«Kõikjal oleks kokkuleppekohti, kui pakkujal oleks soovi lepingut jätkata,» ütles Ääremaa. «Tänasel päeval aga ei annaks kompromiss suure tõenäosusega tulemust, et ehitaja soovib jätkata.»

Ääremaa kinnitas ülikooli kavatsust nõuda kahjutasu, kuid ei olnud valmis avaldama, kui suurest summast käib jutt.

Koger & Partnerid ei leidnud eile teema kommenteerimiseks  võimalust. TV3 uudistesaatele lubas ettevõtte juhataja Andres Koger esmaspäeval avaldust lähipäevil.

Tartu Ülikool ostis endise naistekliiniku hoone TÜ Kliinikumilt 46 miljoni krooni eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles