Käopesa lapsed igatsevad õuele kasvuhoonet

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käopesa lapsed unistavad oma triiphoonest, mis võiks juba sel suvel nende õuel olla. Nii­sugust kasvumaja eelistab üks Käopesa 15-aastane noormees.
Käopesa lapsed unistavad oma triiphoonest, mis võiks juba sel suvel nende õuel olla. Nii­sugust kasvumaja eelistab üks Käopesa 15-aastane noormees. Foto: Repro

Perekodu Käopesa lastel on unistus enne suurt suve saada õuele kasvuhoone, kuhu istutada kurgi-, tomati- ja salatitaimi, nende eest hoolitseda ning suve teisel poolel juba saakigi koguda.

Kasvuhoone mõte sündis umbes kuu aja eest pärast seda, kui üks heategija oli Käopesa elanikele kinkinud 15 maamessi piletit. Maamessil käisid suuremad lapsed ning seal nad neid lahedaid kasvuhooneid nägidki. Inimestega suheldes said lapsed kinnitust sellegi kohta, et kõige parem toit on see, mille peremees või perenaine endale ise kasvatab.

Sihikindluse kool

Käopesa asub Tartus aadressil Jaama 72. Peamaja kõrvale valmis eelmisel sügisel kolm moodsa joonega peremaja. Et Käopesa aed asub vahetult tänava ääres, ei ole lapsed suure liiklusvoo ja õhu saastatuse tõttu tavalist peenramaad oma aeda rajanud. Aga kasvuhoone võiks nende meelest seal olla küll.

«On väga tähtis, et lapsed näeksid oma istutatud taime kasvamist,» toetas laste unistust ka Käopesa juhataja Sirli Peterson. «Taime eest hoolitsemine on vajalik iga lapse tahte- ja sihikindluse kasvatamiseks.»

Perevanem Anne Mätlik lisas, et selleks, et unistus ainult unistuseks ei jääks, on nad palunud lastel pilte joonistada. Nooremad joonistasid kurke ja tomateid ning isegi viinamarju ehk pilte viljadest, mida nad sooviksid kasvatada. Vanemad lapsed panid paberile oma ettekujutuse sellest, millist kasvuhoonet igatseksid nad näha.

Üks 15-aastane noormees, kes ei soovi oma nime ajaleheloos avaldada, joonistas ümara kasvuhoone. «Tema on meil väga hea käega poiss,» ütles perevanem Anne Mätlik. «Ta on ka hea jäljendaja – vahel otsib Google’i abiga internetist mingi pildi välja ja kopeerib selle täpselt maha,» rääkis ta. «Nii oli ka ümara kasvumajaga.»

Käopesa inimesed teavad, et firmal Vivero on niisugune kuppelkasvuhoone täiesti olemas. Selle erilise kuju tõttu jaguneb soojus ja valgus seal ühtlaselt, tagades tavalisest parema saagikuse. Kasvuhoone karkass on valmistatud siberi lehisest ning selle kinnitused on roostevabast terasest. Kasvuhoonel on automaatne tuulutussüsteem, mis tagab selle, et luugid kuuma ilmaga ise avaneksid.

Paar tuhat eurot

Sirli Petersoni sõnul on see firma valmis tegema soodustust ning mõni annetuski on juba tulnud. Ometi on puudu veel 1820 eurot.

Käopesa unistuse eest on asunud seisma ja annetusi koguma ka Toomas Treierist ja Janno Treialist koosnev ühendus Ragulka, kelle headest kavatsustest ja soovist nõrgemaid aidata oli lehes juttu jõulude paiku.

Käopesas kasvab 54 last, neist noorim on aasta ja kaheksa kuune ning kõige vanem 23-aastane. Asenduskodus püütakse lastele luua samaväärseid tingimusi päriskodus elavate lastega. Perevanemad ja kasvatajad seisavad iga päev selle eest, et noorte ettevalmistus iseseisvasse ellu astudes ei oleks millegi poolest nõrgem tavakodus kasvanud laste omast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles