Erilisse kodusse lisandus vürtsi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASi Hoolekandeteenused Vääna-Viti Kodu tegevusjuhendaja Elve Reits (vasakul) ja Luua metsanduskooli õpetaja Ene Luik-Mudist rakendasid eile tervendavate aedade kursusel õpitu-õpetatu peenraid tehes ellu Kodijärve Kodus, kus elavad psüühiliste erivajadustega inimesed.
ASi Hoolekandeteenused Vääna-Viti Kodu tegevusjuhendaja Elve Reits (vasakul) ja Luua metsanduskooli õpetaja Ene Luik-Mudist rakendasid eile tervendavate aedade kursusel õpitu-õpetatu peenraid tehes ellu Kodijärve Kodus, kus elavad psüühiliste erivajadustega inimesed. Foto: Margus Ansu

Ja seda otseses mõttes: psüühiliste erivajadustega inimeste Kodijärve Kodus on nüüd meeltele hästi mõjuvad maitseainete-, lõhna- ja ilupeenar ning väike tarbeaed, mille tegid Luua metsanduskoolis tervendavate aedade kursusel osalenud.

«Harilik kuutõverohi on ilus, aga mürgine ja sellepärast siia ei kõlba,» teatas eile ASi Hoolekandeteenused Kodijärve Kodu ühe peremaja ees vilunult labida mulda löönud Elve Reits, kes noorena õppis Räpinas aednikuks ja nüüd töötab juba aastaid Hoolekandeteenuste Harjumaal asuva Vääna-Viti Kodus tegevusjuhina.

«Floksid tuleb siit ka maja taha viia, jätame vaid liiliad, need on samuti lõhnataimed ja selle maja juurde tulebki lõhnataimede peenar,» lisas Luua metsanduskooli õpetaja Ene Luik-Mudist.

Ilus ja kasulik töö

Kahe naabermaja juures käis samuti usin kaevamine ja taimede jagamine, seal oldi ametis maitse- ja ilutaimede peenarde tegemisega. Väiksesse tarbeaeda ootasid istutamist petersell, pudelkõrvits ning üht-teist head ja paremat.

Eile Kodijärvel tehtud pealtnäha täiesti tavaline aiatöö oli tegelikult punkt Luua metsanduskoolis veebruaris alanud 80-tunnisele kursusele «Tervendava aia rajamine – roheline rehabilitatsioon».
Sel kursusel laiendasid silmaringi ASi Hoolekandeteenused kõigi kümne uue peremaja-tüüpi kodude tegevusjuhendajad ja üheksa aianduses tegutsejat.

«Tahame selle kursusega ühiskonda üles äratada,» selgitas Ene Luik-Mudist. «Aiandusteraapia on meil võõras, aga mujal ilmas teatakse juba ammu, et taimedega tegelemine ja nende ümbrus mõjub inimesele hästi ning neid teadmisi kasutatakse haiglate ja hoolekandeasutuste aedades.»

Kõike seda Luua metsanduskoolis esimest korda korraldatud kursusel ka õpiti: programmis olid taimekasvatus ja agrotehnika (suvelilled, püsililled, tarbetaimed, viljapuud ja marjapõõsad) ning ka tervendava aia kujundamise põhimõtted, meelteaia loomine jms.

Tööd jätkub

«Eesmärk on, et kursuse läbi teinud tegevusjuhid hakkavad koos perekodude elanikega tegema lihtsamaid aiatöid,» selgitas aednik ja projektijuht Rutt Panga. «Nii on inimestel tegevust ja ümbrus muutub ilusamaks.»

ASi Hoolekandeteenused tegevusjuhendajad said kursusel osaleda tänu hasartmängumaksu nõukogule, kes rahastas koolitusel osalemist.

Kodijärvel aasta tagasi valminud viiest peremajast kolme ees on nüüd nii maitsmis-, nägemis-, ja haistmismeelt turgutavad peenrad, mille eest hakkavad sealsed elanikud tegevusjuhi näpunäidete järgi hoolitsema. Kahe peremaja ette on elanikud ise kiviktaimlad teinud. «Need on väga ilusti kujundatud, seal pole vaja midagi muuta,» kiitis Rutt Panga.

Ene Luik-Mudist lisas, et tööd on Kodijärvel niigi kõvasti: kursuslastel oli kavas üles kaevata ka kasvuhoone ümbrus ja sinna üht-teist silmarõõmuks kasvama pista.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles