Kultuuriloolised rattaretked viivad avastama mõisaid ja linnaosi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnamuuseum.
Tartu linnamuuseum. Foto: Ain Protsin

Laupäeva hommikupoolikul on kõik kultuuriloost ja rattasõidust huvitatud oodatud Tartu linnamuuseumi hoovi (Narva mnt 23), kust saab alguse esimene kultuurilooline rattaretk Tartu mõisatesse aga ka põnevatesse paikadesse Emajõelinnas.

Tartu linnamuuseumi teatel algab sõit kell 11 Linnamuuseumis, kus esmalt külastatakse mai lõpus avatud näitust «Kunst, arhitektuur, vabamüürlus. Rutikvere mõisa Pistohlkorsid». Väljapanek tutvustab eeskätt Pistohlkorside perekonna Rutikvere mõisa omanike isa ja poja Otto Fridrich von Pistohlkorsi elu ja kunstipärandit.

Otto Fr. von Pistohlkorsi (vanema) noorem vend Woldemar Conrad von Pistohlkors ehitas linnamuuseumile koduks saanud aadlielamu Narva maanteel (tollal Peterburi mnt, maja valmis 1790) ning oli selle esimene omanik. 

Rattaekskrsioon jätkub Jaamamõisa juurde, sealt edasi Raadile ja Tähtverre. Lõpp on kesklinnas orienteeruvalt kell 13.

Järgmine Tartu mõisaid ja linnaosi tutvustav jalgrattaekskursioon on kavas kolmapäeval, 11. juunil kell 18 taas linnamuuseumi hoovist. Siis tutvutakse Karlova, Piiskopimõisa, Ropka, Tammelinna ja Maarjamõisaga. 

Rattaekskursioonid toimuvad kutselise giidi ja harrastusratturi Märt Männiku eestvedamisel. Rattaga liigeldakse grupis kas rattateedel või rahulikel tänavatel.

Giid tutvustab ühtlasi ka turvalise rattaliikluse reegleid ja hea käitumise tavasid. Turvalise liiklemise huvides ja vastavalt liiklusseadusele on alaealistel kohustuslik kanda kiivrit, täiskasvanutel on see rangelt soovituslik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles