Stiilne Pargi tänav muutub siledamaks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pargi tänava uuenduskuuri hakatab sel kuul AS Tartu Veevärk, kes paigaldab sinna uued vee-, kanalisatsiooni- ja sademeveetorud. Juuli keskel alustatakse teetöödega.
Pargi tänava uuenduskuuri hakatab sel kuul AS Tartu Veevärk, kes paigaldab sinna uued vee-, kanalisatsiooni- ja sademeveetorud. Juuli keskel alustatakse teetöödega. Foto: Kristjan Teedema

Õige pea läheb mitmeks kuuks remonti autosid raputav muna- ja klompkividega kaetud Pargi tänav, mis sügiseks saab uue, aga endiselt vanamoodsa väljanägemise.

«Linna ühe stiilseima tänava, Pargi tänava remont on hädavajalik töö,» kinnitas Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna teede- ja liikluskorraldusteenistuse juhataja Urmas Mets. «Sõidutee on seal üsna kehvas seisus, seda on aeg-ajalt vaid kohati parandatud.»

Vist ainult vanad tartlased mäletavad, millal Pargi tänavat viimati otsast remonditi, märkis teede- ja liikluskorraldusteenistuse teehoolduse spetsialist Mart Sootla. «Kuuldavasti laoti seal viimati kive eelmise sajandi viimasel kümnendil,» ütles ta.

Esmalt torutööd

Nüüd käsile võetava põhjaliku remondi taga on AS Tartu Veevärk, kes alustab sel kuul Pargi tänaval Kalevi-Tähe vahelises lõigus vee-, kanalisatsiooni- ja sademeveetorustike paigaldamist.

Pärast torutööde lõppu juuli keskel jätkavad seal teetöid AS Lemminkäinen Eesti ja Põdra Maja OÜ, kes võitsid tee-ehitusliku osa projekteerimise ja ehitamise riigihanke pakkumusega 189 500 eurot.

«Pargi tänava mõnus ajalooline väljanägemine säilib, kuigi remondi käigus seal üht-teist muutub,» märkis Urmas Mets.

Esimesena nimetas Mets kitsamaks ehk kuue meetri laiuseks muutuvat sõiduteed, mis kaetakse vanade klompkividega. Praegu on Pargi tänava sõidutee ääred kaetud munakividega, klompkivi on tee keskel.

«Loodame, et tuleme seal tänavalt üles võetud vanade klompkividega välja,» ütles Mets. «Linnamajanduse osakonnal on ka vanade klompkivide väike varu, hätta me seal ei jää.»

Ratta- ja jalgteed

Sõidutee muutub kitsamaks sellepärast, et remondi käigus tehakse mõlemale poole teed korralikud liikumiskohad jalakäijatele ja ratturitele.

Paaritute aadressinumbritega tänavapoolele ehitatakse nelja meetri laiune jalgratta- ja jalgtee. Paarisnumbritega tänavapoolele ehk sellele poolele, kus asub endine saun, tuleb paari meetri laiune jalgtee. «Seal tänava laius kõigub ja sellepärast tuleb jalgtee kohati kaks meetrit ja kohati kitsam,» selgitas Urmas Mets.

Jalgratta- ja jalgtee katteks saab tänavakivi või asfaltbetoon. Kergliiklejate teed eraldatakse sõiduteest mõistliku kõrgusega äärekiviga. Tähe-Pargi ja Tähe-Lootuse ristmiku lähedusse tulevad jalakäijatele sõidutee ületamiseks ülekäigurajad.

Pargi tänava tööde lõpptähtaeg on 15. september.

Mart Sootla andmetel on Tartus veel 2850 meetrit tänavaid kaetud muna- ja klompkividega. Peale Pargi tänava sõidavad-loksuvad autojuhid sellisel kattel Vallikraavi ja Lille tänaval ning Ujula ja Puiestee tänava vahele jääval Liiva tänava lõigul.

Pargi tänav

• Klomp- ja munakividega kaetud 350 meetri pikkune Pargi tänav vonkleb kesklinna ja Karlova linnaosa piiril, Kalevi ja Tähe tänava vahel.

• Nime sai Pargi tänav Karlova mõisa pargi järgi, mis paikneb osalt nõlval tänava alguses. Pargi jalamil on tänava ääres õunaaed.

• Nüüd tühjana seisvas Pargi 10 hoones oli saun juba tsaariaja lõpul. Pargi saun oli saunana kasutuses veel 1995. aastal.

Allikad: Vikipeedia, Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles